26.02.2022 / 15:28 BiH - Saopćenje

Biskupska konferencija BiH uputila apel kojim se osuđuje agresija na Ukrajinu

Biskupska konferencija BiH uputila apel kojim se osuđuje agresija na Ukrajinu
Foto: FENA

Komisija „Justitia et pax“ (Pravda i mir) Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u subotu je u Sarajevu uputila apel pod naslovom „Moćnici svijeta, zaustavite požar rata koji je buknuo na području Ukrajine“.

Apel je potpisao predsjednik Komisije mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki.

"Imajući gorko iskustvo ratnoga stradanja u svojoj domovini Bosni i Hercegovini, koja je kao međunarodno priznata država 1990-ih godina doživjela brutalno uništavanje ljudskih života i svega što su ljudi, živeći i radeći zajedno, generacijama stvarali za svoje i opće dobro, preklinjemo sve vas, koji se, kako ovih dana reče papa Franjo, igrate vatrom ratnog razaranja nedužnih ljudskih života", stoji u apelu Biskupske konferencije.

Biskupi su zatražili da se odlučnije zauzme za zaštitu ugroženih ljudskih života i za omogućavanje ponovnog zaživljavanja međusobnog uvažavanja i ravnopravnosti među ljudima i narodima, umjesto primjene sile i zakona jačega.

Iz Biskupske konferencije poručuju kako nitko nema pravo oduzeti ljudski život te kako je bolje beskrajno dugo pregovarati i dijalogizirati nego jedan trenutak ratovati.

Izrazili su i svoje suosjećanje s ukrajinskim narodom koji je pogođen ratnim užasom te apeliraju na sve odgovorne u domenu politike i međunarodnoga odlučivanja neka učine sve, kako se plamen rata ne bi rasplamsao na šira područja našeg kontinenta pa i cijelog svijeta.

"Smatramo da imamo pravo to kazati i dužnost na to pozivati, jer još uvijek, mnogi u ovoj zemlji, svakodnevno podnosimo mnogostruke negativne posljedice egoizma, drskosti i nehumanosti jednih naših sugrađana i suvremenika te nezainteresiranosti, indiferentizma i oportunizma drugih. Svi oni su, iako na različite načine, sukrivci također i za prisilno odrastanje generacija naših mladih sugrađana u destruktivnom i za njih pogubnom životnom ozračju", stoji u apelu Komisije „Justitia et pax“.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo