22.02.2022 / 13:09 BiH - Sarajevo

Skupština KS dala saglasnost na program rada za 2021.godinu za sedam zdravstvenih institucija

Skupština KS dala saglasnost na program rada za 2021.godinu za sedam zdravstvenih institucija
Foto: Arhiv

Skupština Kantona Sarajevo danas je u nastavku sjednice donijela Odluku o davanju saglasnosti na finansijski plan Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” za 2022. godinu, kao i na program rada za 2021.godinu za sedam zdravstvenih ustanova.

Također je donesena odluka i o davanju saglasnosti na program rada i finansijski plan nekoliko javnih zdravstvenih ustanova za 2021.godinu, a to su: Dom zdravlja, Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, Zavod za sportsku medicinu, Zavod za bolesti ovisnosti, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i Klinički centar UNSA.

Zastupnica Skupštine KS (SDP BiH) Segmedina Srna je ukazala na važnost usvajanja budućih planova institucija, a ne onih koji su već prošli.

- Svi planiraju budućnost, a mi u 2022.godini usvajamo planove zdravstvenih ustanova iz 20221.godine – rekla je ona.

Po njenim riječima, niti je pravno moguće, niti svrsishodno, usvajati planove za 2021. godinu, te da se previše se tehnički prelazi preko planova, u sadržajnoj i manifestacionoj formi, i da treba govoriti o budućnosti.

Smatra da je idealna prilika preispitati prošlogodišnje planove, da se bez, kako je kazala, politikanstva razmotre objektivne primjedbe medicinskih radnika, građana i pacijenata.

Mišljenja je kako je potpuno pogrešna percepcija da ministar zdravstva bude centralna ličnost za sve probleme u zdravstvu, jer u lancu odgovornosti su i rukovodioci ustanova, te bi i oni trebali pred Skupštinom i javnosti iznijeti svoja očekivanja i šta će im biti fokus u radu ubuduće.

Donesena i Odluka o davanju saglasnosti na Statut o izmjenama i dopunama Statuta Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Zbog isteka mandata, razriješen je Nezavisni odbora Skupštine KS, a nakon toga je donesena odluka o imenovanju novog na mandatni period od četiri godine.

Također je usvojena inicijativa Ministarstva unutrašnjih poslova KS za izmjenu Zakona o objavljivanju propisa i drugih općih akata u „Službenim novinama KS, na način da se od obaveze objavljivanja Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji izuzme MUP KS u dijelu koji se odnosi na Upravu policije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo