18.02.2022 / 15:58 Svijet - Minhen

Baerbock i Blinken iskazali solidarnost u odgovoru na globalne krize

Baerbock i Blinken iskazali solidarnost u odgovoru na globalne krize
Foto: Twitter

Ministrica vanjskih poslova Njemačke i državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Annalena Baerbock i Antony Blinken govorili su u okviru Sigurnosne konferencije u Minhenu o temi “Odgovor bespomoćnosti: suočavanje s globalnim izazovima”.

Oni su iskazali solidarnost kada su u pitanju odgovori na globalne krize posebno onu koja se tiče ukrajinsko-ruske krize i nagomilavanja ruskih vojnih trupa uz ukrajinsku granicu.

Baerbock je kazala da unutar Evropske unije ne postoji uvijek jedinstvo, ali 27 članica ima jedinstvo u ocjeni da se mora zaustaviti bilo kakva vojna intervencija Rusije, dodajući da se za ekonomske sankcije ne može reći da nisu dovoljne jer ukoliko se Rusiji onemogući poslovanje sa zemljama EU, onda to može imati ozbiljne posljedice za tu zemlju.

- Ono što je drugačije nego 2014. godine kada je Rusija izvršila aneksiju Krima je što je najveći strah Rusa, za njih 70 posto, rat s Ukrajinom. Zato pružamo ruku građanima Rusije jer želimo svi živjeti u miru i to stalno trebamo naglašavati - podvukla je ministrica.

Blinken se složio s ministricom Baerbock i kazao da Rusija i Kina zauzimaju nešto manje od 20 posto svjetskog bruto društvenog proizvoda (BDP), dok SAD i Evropska unija imaju oko 45 posto, a ako se tome pridruže njihovi saveznici s drugih kontinenata zajedno imaju 50 posto.

- To je vrlo moćan način da se zajednički djeluje i sve više to i činimo - dodao je.

Osim krize na ukrajinsko-ruskoj granici šefovi diplomatija Njemačke i SAD-a upozorili su i na klimatske promjene nazivajući ih egzistencionalnim problemom u svijetu, naglašavajući da bilo koji cilj koji se postavi neće biti efektivan ukoliko se ne ulože svi kapaciteti u narednoj deceniji.

Svjetski čelnici okupili su u njemačkom Minhenu na godišnjoj konferenciji posvećenoj sigurnosti nazvanoj “Davos za sigurnost”.

 

(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo