16.02.2022 / 15:00 BiH - Parlament BiH

Dom naroda zasjeda 23. februara, na dnevnom redu i javne nabavke

Dom naroda zasjeda 23. februara, na dnevnom redu i javne nabavke
Foto: Fena

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za 23. februar trebalo da razmatra Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim bi se trebali ubrzati postupci kod kojih postoji rizik od prekomjernog trajanja.

Prijedlogom zakona uređuje se pravo na suđenje u razumnom roku u sudskim postupcima koji se vode pred Sudom BiH, zaštita tog prava, kao i pravično zadovoljenje zbog njegove povrede.

Prema zakonu, pravo i dužina trajanja razumnog roka utvrđuje se u skladu s praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Dom naroda državnog parlamenta trebao bi razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji je također predložilo Vijeće ministara BiH, a koji je jedan od 14 prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa za BiH.

Predviđeno je i razmatranje izvještaja komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o nekoliko prijedloga zaključaka koji na posljednjoj sjednici Doma nisu dobili potrebnu entitetsku većinu pa su tada upućeni Kolegiju na usaglašavanje.

Posljednja, hitna sjednica Doma naroda PSBiH, održana je krajem novembra prošle godine na zahtjev delegata Denisa Bećirovića, Zlatka Miletića, Amira Fazlića, Muniba Jusufovića i Asima Sarajlića, kada je raspravljano o razlozima blokade rada najvišeg zakonodavnog organa države BiH, s posebnim osvrtom na obrazloženje pravnog osnova blokiranja rada ovog državnog organa vlasti.

Prijedlog zaključka koji su predložili delegati iz Kluba srpskog naroda: Nikola Špirić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović i Dušanka Majkić prema kojem je „razlog za nefunkcioniranje Doma naroda PSBiH bespravna odluka visokog predstavnika Valentina Inzka kojom je pokušao nametnuti izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, na što nije imao pravo“, kao i njihov prijedlog zaključka da je „neophodno da oni koji su kreirali poslјednju odluku Valentina Inzka istu i ponište“, neki su od predloženih zaključaka koji su bili predmet usaglašavanja Kolegija doma.

Kolegij se pokušao usaglasiti i u vezi prijedloga zaključka delegatkinje Lidije Bradare prema kojem „Centralna izborna komisija (CIK) nije zakonodavni organ niti ima pravo donositi odluke iz nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH. Centralna izborna komisija nije izabrana i imenovana u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH. Tražimo da se članovi CIK-a izaberu i imenuju na osnovu javnog konkursa u skladu s procedurama propisanim Izbornim zakonom BiH“.

S obzirom na to da Kolegij, kao komisija, nije postigao saglasnost ni o jednom predloženom zaključku, o njima će se delegati u Domu naroda izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Dom naroda trebao bi razmatrati i nekoliko izvještaja, informacija, delegatskih inicijativa, te dati saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo