14.02.2022 / 14:34 Svijet - Vojna analiza

Može li ukrajinski David uopće parirati ruskom Golijatu

Može li ukrajinski David uopće parirati ruskom Golijatu
Foto: AFP
Ukrajinski general-pukovnik Valerij Zalužnji jučer je poručio Ruskoj Federaciji kako je čak 420.000 ukrajinskih vojnika spremno pogledati smrti u oči i ne prepustiti im ni komadić ukrajinske zemlje.

„Spremni smo uzvratiti udarac. Prošli smo kroz raniji rat i dobili smo odgovarajuću obuku pa smo posve spremni dočekati neprijatelja, ne cvijećem, nego Stingerima i Javelinima. Dobrodošli u pakao", poručio je Rusima Zalužnji. Koji su ukrajinski vojni aduti u slučaju ruske agresije i jesu li Ukrajinci na znatno većoj borbenoj razini nego u vrijeme aneksije Krima 2014. godine pitanja su kojima se bave analitičari diljem globusa, a naročito na Zapadu.

U vrijeme aneksije Krima ruski vojnici su se doslovce  prošetali kroz Ukrajinu, a ukrajinska vojska je bila u doslovno katastrofalnome stanju. Događaji 2014-2015., uključujući tzv. Majdansku revoluciju, označili su preokret i Kijev je u međuvremenu poduzeo velike vojne reforme. Ukrajinska vojska je s oko 6.000 aktivnih i borbeno spremnih vojnika uskvasala na skoro 150.000 u lanjskoj godini. Istodobno, modernizirali su svoje tenkove, oklopna vozila i artiljerijske sisteme: prema podacima Svjetske banke, udio vojnih rashoda u državnome proračunu službenoga Kijeva narastao je s 1,5 posto BDP-a u 2014. na današnjih gotovo 4,5 posto, što je na razini ruskih vojnih izdataka.

Ukrajina, k tome, više nije sama. Pomaže ih NATO kao cjelina, ali i mnoge zemlje zapadnoga vojnoga saveza pojedinačno, čija dosadašnja potpora premašuje 14 milijardi dolara u oružju i opremi. Vojni hangari su im puni: od modernih borbenih sredstava preko transportnih vozila i kamiona pa do protutenkovskih projektila i turskih borbenih dronova „Bayraktar TB2”. Vojna modernizacija Ukrajine nije samo količinska i 'hardverska', nego je postignut i znatan napredak u obuci, educiranosti za služenje novim tehnologijama i drugim pripremama za borbu. Nekadašnje zastarjele doktrine iz sovjetske ere u međuvremenu su potisnute modernim ratnim kanonima: instruktori NATO-a u ukrajinskim vojnim bazama djeluju već godinama, a najveći je takav centar blizu poljske granice, kod grada Lavova.

Ukrajinsku aktivnu vojsku trenutno čine mahom mladi dobrovoljci, regrutirani nakon 2015. godine. To nije zanemariv faktor u procjeni ukupnog ukrajinskog kapaciteta za pružanje otpora, pogotovo ako se zna da je dobar broj njih dosad već stekao gerilska borbena iskustva u Donbasu i istočnim pokrajinama gdje tzv. zamrznuti rat protiv proruskih separatista traje već sedam godina. Istinabog, razmjena vatre u Donbasu uglavnom se svodi na snajperska nadmudrivanja i druge tehnike slavnoga Vasilija Zajceva koje u slučaju frontalnoga općeg napada gube na strateškoj važnosti.

Među najvažnijim sredstvima za odvraćanje ruskoga napada na ukrajinskoj strani mnogi navode protutenkovsku raketu FGM-148 Javelin, koje su Amerikanci isporučili Ukrajini u prilično velikim količinama. Ovaj protutenkovski projektil srednjeg dometa osmišljen je upravo za djelovanje protiv nekadašnjih sovjetskih, a sada ruskih oklopnih formacija koje su u ovome trenutku nagomilane na ukrajinskoj granici. I britanski laki protutenkovski projektili NLAW mogu u usporavanju ruskoga napredovanja igrati važnu ulogu, smatra Dumitru Minzarari, specijalist za istočnu Evropu u Njemačkome institutu za međunarodne poslove.

Najslabiji ukrajinski borbeni adut je bez sumnje njihova avijacija, najgora točka njihova obrambena kapaciteta. Većina ukrajinskih bombardera i borbenih aviona je starija od 30 godina, a piloti su im loše obučeni i slabo plaćeni, dok borbeni zrakoplovi ruskih zračnih snaga MiG-29, Su-30 i Su-35 Flanker-E imaju zastrašujuće ratne potencijale. Ukrajina je, međutim, iz Litve jučer primila još jednu pošiljku protuzračnih raketnih sustava Stinger kako bi barem donekle parirala mogućemu skorom djelovanju neprijateljske avijacije.

Ukrajinski cilj u slučaju rata svakako ne bi bila odsudna obrana i dostojno pariranje puno moćnijoj sili, nego otporom produljiti trajanje sukoba, povećati ruske troškove i rastezanjem agonije natjerati Rusiju da preispita njegovu isplativost – tvrde zapadni analitičari. Malo njih ističe kako bi se konačna cijena ovakvoga finala globalnoga nadigravanja između Washingtona i Moskve iskazivala uglavnom u ljudskim glavama. I to onima mahom ukrajinskim.


(Vijesti.ba / Slobodna Dalmacija)

Izdvajamo