05.02.2022 / 17:04 BiH - Delegacija humanista

Italijanska donacija štićenicima JU Dom porodica Zenica

Italijanska donacija štićenicima JU Dom porodica Zenica
Foto: Fena

Italijanski ambasador u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza predvodio je delegaciju humanista iz grada Montegrotto Terme, koja je danas ponovo posjetila Javnu ustanovu Dom porodica Zenica te tom prilikom donirala poklone za 85-ero djece bez roditeljskog staranja i nekoliko majki s bebama.

Ambasador Di Ruzza izrazio je zadovoljstvo što su ponovo u prilici da se iskažu na humanitarnom planu, jer su, podsjetio je, nedavno donirali i mamaografski aparat za rano otkrivanje raka dojke kod žena, kao rezultat dugogodišnje saradnje Kantonalne bolnice Zenica i Zeničko-dobojskog kantona sa italijanskom regijom Piemonte.

-Smatram da je dimenzija solidarnosti jako bitna stvar i da je potrebno krenuti od malih koraka pomoći i pružanja podrške. U svemu tome, potrebno je imati i institucionalnu podršku, koju se uvijek trudim da dobijem da bi sve to poprimilo mnogo veći značaj i oblik.

Posebno mi je drago što su nas ovdje ugostili ljudi za koje mogu reći da su „šampioni solidarnosti“ u Zenici – napomenuo je Di Ruzza.

Ambasada Italije u BiH, podvukao je, počašćena što je sudjelovala u realizaciji ovog projekta izmešu dvije prijateljske zemlje, koje „njeguju jako čvrste prijateljske odnose“ te bogatu trgovinsku, privrednu, kulturnu razmjenu...Istakao je kako je potrebno naglasiti da postoji velika solidarnost između Italije i BiH.

-Ganut sam što su mi djeca ove ustanove ispričala svoja prekrasna iskustva, koja su imala za vrijeme svog boravka u Italiji, kada su bili smješteni u domovima italijanskih porodica. To je nešto što me, prvenstveno kao osobu, obogaćuje te da vidim da još u svijetu postoji ovako dobrih djela- naglasio je Di Ruzza.

Posebno je bio zadovoljan što smo ga podsjetili da je upravo italijanski atletski trener Gianni Ghidini, koji trenira i bosanskohercegovačkog atletskog šampiona Amela Tuku, zaslužan što je poznati zenički atletičar, između ostalog, osvojio bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Pekingu (Kina) 2015. godine te srebrenu medalju 2019. godine na SP-u u Dohi (Katar). To su, do sada, jedine dvije svjetske medalje za bh. atletiku.

-Sport je jako važna karika u saradnji BiH i Italije. Vaši su veliki šampioni prisutni u našem nacionalnom sportu, fudbalu, ali i u mnogim drugim disciplinama.

U našem dijalogu sa prijateljima iz BiH, sport je, također, jako bitan. Sport je apsolutno nešto što nema nikakve prepreke; nešto što ujedinjuje sve ljude svijeta- u ovom slučaju BiH i Italiju. Sport je nešto čemu nije potrebna ni viza, pasoš...Nešto što, jednostavno, ljude spaja- poručio je Di Ruzza.

Državna humanitarna agencija Circolo Auser Montegrotto Terme, koja je donirala odjeću, obuću, hranu, slatkiše, školski pribor...prisutna je u BiH još od 1992. godine, a već nekoliko je puta donirala i zenički dom.

Direktorica zeničke ustanove Draženka Subašić istakla je kako im je posebna čast što su bili u prilici ugostiti i ambasadora Italije, koji je došao u pratnji dvije humanitarne organizacije, a koje su ponovo djecu te ustanove „obradovali sa divnim poklonima“.

- Ono što nas je posebno dirnulo je to da su, upravo, djeca iz Italije poslala i divne poruke; divne riječi podrške našoj djeci. Iskreno se nadamo da će se i projekat, koji traje više od 15 godina, a u sklopu kojeg naša djeca tokom zimskih i ljetnih raspusta borave u Italiji, od ove godine nastaviti realizirati, s obzirom da nas je u tome korona onemogućila u protekle dvije godine- kazala je Subašić.

Ona je podsjetila kako, duži niz godina, preko udruženja Luciano Lama imaju priliku da sa svojim štićenicima tokom raspusta borave Italiji.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo