23.01.2022 / 15:29 Svijet - MVP Rusije

Moskva odbacila tvrdnje Londona da nastoje da sruše ukrajinsku vladu

Moskva odbacila tvrdnje Londona da nastoje da sruše ukrajinsku vladu
Foto: Agencije

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije odbacilo je tvrdnje Velike Britanije da Rusija nastoji da zamijeni ukrajinsku vladu promoskovskom administracijom i da bivšeg ukrajinskog poslanika Jevgenija Murajeva razmatra kao potencijalnog kandidata.

"Dezinformacija koju je pustilo britansko Ministarstvo vanjskih poslova dokaz je da su članice NATO predvođene anglosaksoncima te koje podižu tenzije po pitanju Ukrajine. Pozivamo britansko ministarstvo da prestane sa provokativnim aktivnostima i zaustavi širenje besmislica", navelo je u danas MVP na društvenoj mreži Twitter.

MVP Velike Britanije imenovalo je još nekoliko ukrajinskih političara za koje navode da su povezani sa ruskim obaveštajnim službama, uz Murajeva, lidera male proruske stranke Naši, koja trenutno nema poslanike u ukrajinskom parlamentu.

Kako navodi BBC, Murajev je vlasnik medija a mjesto u ukrajinskom Parlamentu je izgubio 2019. godine, kada njegova stranka nije uspjela na izborima da pređe cenzus od pet odsto.

Odgovarajući na tvrdnje Velike Britanije da je potencijalni kandidat Kremlja, za The Observer je rekao da MVP "djeluje zbunjeno".

"Nije previše logično. Meni je zabranjen ulazak u Rusiju. Ne samo to, nego je i novac kompanije mog oca u toj zemlji konfiskovan", rekao je Murajev.

Zamjenik premijera Velike Britanije Dominic Raab rekao je da postoji "veoma ozbiljan rizik" od još jedne invazije, ali da će za to uslijediti "teške ekonomske posljedice", uključujući sankcije, ako Rusija preduzme taj korak.

Međutim, on je za program BBC-a "Sunday Morning" rekao da je "izuzetno malo vjerovatno" da će britanske trupe biti poslane da brane Ukrajinu, dodajući da ta zemlja nije saveznik u NATO.

Upitan da li bi prijetnja sankcijama bila dovoljna da odvrati Rusiju od invazije, Raab je rekao da bi predsjednik Rusije Vladimir Putin trebalo da bude zabrinut zbog mogućnosti „zaglavljivanja u Ukrajini“ i da bi mogao da završi „sa drugom Čečenijom“, gdje su sukobi trajali nekoliko godina tokom devedesetih, podsjeća BBC.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo