14.12.2021 / 13:37 Svijet - Sergej Tihanovski

Bjeloruski opozicionar osuđen na 18 godina zatvora zbog protesta

Bjeloruski opozicionar osuđen na 18 godina zatvora zbog protesta
Foto: TRT World

Jedan od lidera aktivista opozicije u Bjelorusiji, Sergej Tihanovski osuđen je na 18 godina zatvora.

Suđenje bjeloruskom opozicionom aktivisti Sergeju Tihanovskom počelo je u junu ove godine i bilo je zatvoreno za javnost, javlja AP. 

Suprug opozicione liderke Svetlane Tihanovske osuđen je na 18 godina zatvora po optužbi za organizovanje masovnih nemira i poticanje mržnje.

Poznati video bloger i aktivista želio je da učestvuje na predsjedničkim izborima u augustu prošle godine, ali je uhapšen u maju, dva dana nakon što je objavio kandidaturu, jer je policajac navodno povrijeđen u tuči na njegovom predizbornom skupu.

Poznat je kao autor slogana „Zgazi bubašvabu“, kojim je aludirao na autoritarnog predsednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Njegova supruga, Svetlana Tihanovskaja, bila je kandidat protiv Lukašenka, koji je tvrdio da je pobijedio, u duboko diskreditovanim izborima po mišljenju šire javnosti.

I Tihanovskaja je tvrdila da je pobijedila na izborima u augustu, ali je, u strahu za svoju sigurnost, bila primorana da ode u egzil sa svojom djecom već narednog dana.

U utorak je Tihanovskaja dovela u pitanje valjanost suda koji je sudio njenom mužu i rekla da će bilo kakva kazna koju mu bude izrečena biti "neprihvatljiva".

- Nastaviću da branim osobu koju volim i koja je postala vođa miliona Bjelorusa - rekla je Tihanovskaja u videu objavljenom na Twitteru.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo