12.11.2021 / 17:48 Regija - Prekinuti zabranu javnih okupljanja

Grupa od 70 organizacija traži da Vlada Srbije naloži uklanjanje murala Mladiću

Grupa od 70 organizacija traži da Vlada Srbije naloži uklanjanje murala Mladiću

Organizacije civilnog društva u Srbiji zatražile su danas da Vlada Srbije naloži nadležnim gradskim organima preduzimanje radnji u svrhu uklanjanja murala Ratku Mladiću, kao i da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) prekine praksu zabrane javnih okupljanja usljed svoje navodne nespremnosti da bezbjednosno kontroliše kontraskupove.

U zajedničkom saopštenju koje je potpisalo 70 organizacija, zahtjeva se i da MUP prestane da podnosi prekršajne prijave protiv aktivista koji koriste svoja Ustavom zagarantovana prava na slobodu izražavanja i okupljanja, kao i da preispita ponašanje policajaca u civilu prilikom hapšenja aktivistkinja.

„Da se vlada Srbije jasno odredi prema prijetnjama koje aktivisti i aktivistkinje dobijaju povodom podrške uklanjanju murala Ratku Mladiću, uključujući i prijetnje aktivistima na samom skupu, na koje prisutni službenici policije nisu reagovali, kao i da tužilaštvo na njih reaguje u što kraćem roku“, tražile su organizacije civilnog društva.

Oni su naveli da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svojim javnim nastupima targetirao organizacije civilnog društva, kao i aktiviste i aktivistkinje, etiketirajući ih kao osobe koje žele da naštete Srbiji – nazivajući ih „bezobzirnim prema svojoj zemlji“ i optužujući ih da „govore sve najgore o sopstvenom narodu“.

Organizacije ocjenjuju da je prijetnjama i uvredama upućenim protivnicima murala doprinjela retorika koja potiče od „samog vrha vlasti“, piše Danas.rs.

One su navele da vladi žele da skrenu pažnju da zabrana skupa u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, najavljenog za utorak 9. novembar, u okviru kog je planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću, zbog navodne opasnosti po bezbjednost ljudi i imovine, predstavlja kršenje Ustavom zagarantovanog ljudskog prava na slobodu okupljanja.

„Najavljeni skup je uredno prijavljen, i planiran u koordinaciji sa stambenom zajednicom, a na osnovu rješenja o uklanjanju koje je izdala Komunalna inspekcija GO Vračar“, navode u saopštenju organizacija civilnog društva.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo