27.09.2024 / 22:53 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić odlikovao ambasadora Emirata koji nije glasao za Rezoluciju o Srebrenici

Vučić odlikovao ambasadora Emirata koji nije glasao za Rezoluciju o Srebrenici
Screenshot: Instagram
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u New Yorku uručio Orden srpske zastave drugog stepena ambasadoru Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) pri Ujedinjenim nacijama Mohamedu Abushahabu.

Vučić je naveo da je ambasador UAE-a “značajno doprinio izgradnji novih mostova između dvije kulture i dva naroda”.

Vučić, koji boravi u New Yorku povodom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, napisao je na Instagramu da priznanje Abushahabu “nije samo simbolično”, već da “odražava značaj koji Srbija pridaje dubokim i trajnim vezama sa UAE-om, čijem njegovanju ostaje iskreno posvećena”.

- Ujedinjeni Arapski Emirati su uvijek bili tu za Srbiju, čak i u najtežim trenucima. Tokom mnogih globalnih kriza i izazova, od pandemije COVID-19 do danas, UAE su pokazivali nesebičnu solidarnost sa našom zemljom, a Srbija pamti svaki gest, svaku akciju i svaku riječ podrške koju su nam UAE pružile kada je to bilo potrebno -dodao je.

Vučić je ukazao i da Srbija i UAE “dijele mnoge zajedničke vrijednosti” i da su ekonomski, kulturni i politički odnosi dvije zemlje “doživjeli ogroman uspon kroz različite projekte koji su uspješno realizovani u proteklim godinama”.

Inače, Emirati su bili suzdržani kada se glasalo o Rezoluciji o Srebrenici.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo