09.11.2021 / 21:03 Regija - Beograd

Protest kod murala zločinca Mladića: Ovo je Vučićevo lice

Protest kod murala zločinca Mladića: Ovo je Vučićevo lice
Foto: Danas.rs
Grupa od oko stotinak građana, koja se najpre spontano okupila na Trgu Nikole Pašića kako bi pružila podršku uhapšenim aktivistkinjama Aidi Ćorović i Jeleni Jaćimović, stigla je u Njegoševu ulicu.

Okupljeni uzvikuju „Uhapsite Vučića“, a kordon policije je blokirao sve prilaze muralu sa likom Ratka Mladića, tako su se okupljeni praktično našli u „obruču“, javljaju reporteri Danasa. Pevaju se i antifašističke i levičarske pesme.

Među „opkoljenim“ građanima su i Balša Božović kao i Rade Panić, Srđan Škoro, Biljana Stojković i drugi članovi skupštine Slobodne Srbije

Prema rečima Aide Ćorović, policajci iz kordona su joj rekli da štite okupljene jer imaju dojavu da će ih presresti grupa ekstremnih desničara.

Ova bruka, ovo je lice režima Aleksandra Vučića“ poručila je večeras aktivistkinja Aida Ćorović, koja je sa Jelenom Jaćimović privedena zbog gađanja jajima murala Ratku Mladiću na skupu na Trgu Nikole Pašića.

Na skupu, na kom je prisustvovalo nekoliko desetina spontano okupljenih građana koji su došli kako bi pružili podršku aktivistkinjama u momentu kada se nije znalo da su one još uvek puštene na slobodu.

Ćorović je istakla da se osobe koje su je lišile slobode nisu predstavili kao policijski službenici, da se uplašila za sopstvenu bezbednost, rekavši da su se predstavili kao policija, ona se ne bi ni opirala.

Među okupljenima su predstavnici Ne davimo Beograd, 1 od 5miliona, Nove stranke, Građanskog demokratskog foruma, Demokratske stranke, Čuvara vatre, Žena u crnom, sociološkinja Vesna Pešić, Galeb Nikačević i brojni drugi aktivisti i javne ličnosti.

Građani su se uputili prema muralu Ratku Mladiću.

Aida Ćorović nakon privođenja rekla je za Danas da su policajci u policijskoj stanici Vračar bili ljubazni, da je boli desna ruka od onih koji su je hapsili, te da se ona sada brine za pisca Vladimira Arsenijevića koji joj je pomagao dok su je policajci u civilu privodili.

Jelena Jaćimović, istakla je da je tragično što je policija čuvala mural.

Policija ne štiti mural već štiti javni red i mir i kontroliše sprovođenje zabrane okupljanja. U tom cilju se vrši legitimisanje svih lica, bez obzira na njihov odnos prema muralu generala Ratka Mladića, istaknuto je u saopštenju iz MUP-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo