30.10.2021 / 19:31 Svijet - Vang Ji

Kina upozorila članice G20 da se ne miješaju u pitanja Tajvana

Kina upozorila članice G20 da se ne miješaju u pitanja Tajvana
Foto: Vang Ji / Agencije
Ministar vanjskih poslova Kine Vang Ji upozorio je Sjedinjene Države i njene saveznike da se ne miješaju u pitanja Tajvana, jer će u protivnom snositi posljedice.

U posljednje vrijeme Sjedinjene Države i neke druge države pokušali su da se umiješaju u pitanje Tajvana, što predstavlja kršenje političkih garancija koje su dali kada su uspostavljali diplomatske odnose s Kinom, rekao je Ji uoči samita Grupe 20 u Rimu, prenosi Politico.

Ako princip „jedne Kine“ nisu uspjeli da naruše prije 50 godina, to je još manje moguće u današnjem svijetu 21. vijeka. A ukoliko ipak nastave s tim aktivnostima, definitivno će platiti odgovarajuću cijenu, poručio je Ji.

Reakcija kineskog šefa diplomatije uslijedila je u vrijeme povećanih tenzija između Kine i Zapada zbog Tajvana, a one su dodatno uvećane kada je tajvanska predsjednica Cai Ingven prije nekoliko dana priznala da se na ostrvu nalaze pripadnici američke vojske.

Pored toga, žestoku reakciju Pekinga izazvala je i evropska turneja tajvanskog ministra vanjskih poslova Džozefa Vua, koji se u četvrtak i petak sastao sa više zvaničnika Evropske unije i sa europarlamentarcima.

Vu je u tim razgovorima tražio da se realizuje investicioni sporazum između Evropske unije u Tajvana, što Brisel stalno odlaže jer ne želi otvoreni sukob sa Pekingom.


(Vijesti.ba / FoNet)

Izdvajamo