4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

25.10.2021 / 19:07 BiH - Sastanak s Mašovićem

LeGreen pohvalio angažman pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru

LeGreen pohvalio angažman pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru
Foto: FENA
Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović razgovarao je s  načelnikom Uprave za operacije Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju ...

... kontraadmiralom Larry LeGreenom o trenutnim i budućim aktivnostima Oružanih snaga BiH u okviru međunarodne vojne saradnje koje doprinose razvoju Bosne i Hercegovine na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

General Mašović je istakao da će Oružane snage BiH biti fokusirane na jačanju saradnje sa NATO-om, dostizanju odgovarajućeg stepena interoperabilnosti i sposobnosti, kao i jačanju regionalne saradnje, kroz širenje bilateralne i druge saradnje s oružanim snagama susjednih i država u regionu.

Između ostalog, naglasio je efikasnost Oružanih snaga BiH u teškim situacijama kao što je pandemija COVID-19, te kontinuitet u izvršavanju svojih aktivnosti u skladu sa zakonom definisanom misijom i zadacima, odobrenih od nadležnih institucija BiH.

Admiral LeGreen je pohvalio dosadašnji angažman pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru ističući njihov značajan doprinos izgradnji mira i kolektivne sigurnosti u svijetu, te istakao da će Zajednička komanda snaga NATO-a u Napulju i dalje pružati potrebnu pomoć Oružanim snagama BiH, uz čvrstu opredjeljenost za nastavak pružanja podrške aktivnostima Oružanih snaga BiH u izvršenju zakonom definisane misije i zadataka, kao i svim aktivnostima Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u EU i NATO.

Sastanku su prisustvovali i komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Eric Folkestad i šef kabineta načelnika ZŠ OS BiH brigadir Dževad Aščić, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo