6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

25.10.2021 / 15:01 BiH - Velika Kladuša

Pokreće se procedura za opoziv Fikreta Abdića

Pokreće se procedura za opoziv Fikreta Abdića
Foto: Federalna
Općinsko vijeće Velike Kladuše danas je izglasalo pokretanje procedure za opoziv načelnika Općine Fikreta Abdića.

Nova parlamentarna većina koju čine vijećnici SDA, NES, SDP, NS, jedan vijećnik DNZ i dva nezavisna Abdiću zamjeraju samovolju, nerad, zatvaranje općine, izbjegavanje suradnje sa drugim nivoima vlasti i i blokiranje privrednog razvoja Općine.

Emina Ćehić (LS), zamjenica predsjedavajućeg OV Velike Kladuše nije ovu tačku uvrstila u dnevni red, zbog čega dnevni red nije ni usvojen. Nakon što je Ćehić prekinula sjednicu vijećnici Laburističke stranke su napustili salu, a nova većina je nastavila sa radom. Usvojili su dnevni red u kojem je izbor novog rukovodstva i pokretanje procedure opoziva načelniku Općine Velika Kladuša.

Sve tačke pa i opoziv usvojen je sa 15 glasova za.

Nakon opoziva slijedi referendum građana, a potom imenovanje vršitelja dužnosti i raspisivanje vanrednih izbora za načelnika općine.

Abdić je načelnik općine Velika Kladuša od 2016. godine. U junu 2020. godine je priveden po nalogu Kantonalnog tužilaštva USK-a koje ga tereti za više krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Sumnjiči ga se da je od 2016. do kraja 2019. godine iskorištavao svoj položaj kao načelnik Općine Velika Kladuša. Uz to, Abdić je osumnjičen da je suprotno Zakonu o državnoj službi i Zakonu o plaćama u Unsko-sanskom kantonu od 2017. do 2019. godine uvećavao plate i isplaćivao nagrade pojedinim općinskim službenicima, kao i da je protivno propisima nekoliko službenika unaprijedio na viša radna mjesta.

Abdić je 2002. godine pred Županijskim sudom u Karlovcu u Hrvatskoj pravosnažno osuđen za ratne zločine u BiH.

Abdić je prvobitno osuđen na 20 godina, a potom je sud preinačio kaznu na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine.

Abdić je odslužio dvije trećine kazne i iz zatvora u Puli pušten je 2012. godine.


(Vijesti.ba / Federalna)

Izdvajamo