22.05.2021 / 18:26 Politika - Konstituirajuća sjednica

Formirano Povjereništvo mladih Naroda i Pravde BiH

Formirano Povjereništvo mladih Naroda i Pravde BiH
Foto: Vijesti.ba
Konstituirajuća sjednica Povjereništva mladih Naroda i Pravde Bosne i Hercegovine održana je u subotu u Sarajevu a za predsjednika Povjereništva imenovan je Azhar Sejarić iz Ključa.

Formiranje Povjereništva mladih Naroda i pravde na nivou Bosne i Hercegovine važan je korak ka daljem jačanju stranačke infrastrukture kao i institucionalizaciji političkog organiziranja mladih u okvirima Naroda i Pravde, navodi se u saopćenju iz ove stranke.

U Povjereništvo Naroda i Pravde BiH imenovano je 15 mladih koji su svojim angažmanom već ostvarili značajan uspjeh u svojim zajednicama. U Povjereništvo mladih Naroda i pravde BiH imenovani su Azhar Sejarić (Ključ),  Nezim Alagić (Goražde), Almir Kardaš (Hadžići), Mirza Malkočević (Tuzla), Selma Omerović (Srebrenik), Samir Sinanović (Kalesija), Sandra Tutić (Bihać), Meliha Mešan(Bugojno), Jasmina Osmančević (Zenica), Senid Alihodžić (Visoko), Sead Ćehić (Mostar), Davor Đogo (Ilidža), Adnan Hidić (Novo Sarajevo), Mirsad Trnovac (Bijeljina, Janja) te Alma Mustafić (Brčko). Povjereništvo će u narednom periodu biti osnaživano i drugim članovima u skladu sa planovima o širenju Naroda i Pravde u svim dijelovima BiH, posebno u Hercegovini i bh. entitetu RS.

Za predsjednika Povjereništva mladih imenovan je AzharSejarić, aktuelni vijećnik u Općinskom vijeću Ključ i pravo osvježenje na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

Sejarić je rođen 1994. godine u Cazinu. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Okončao je i master studij Fakulteta političkih nauka, a trenutno završava master rad o temi upravljanje državom. Završio je i Poslovnu akademiju (Business Academy)  i postao certificirani menadžer za odnose s javnošću. Stručno se usavršavao i prvo radno iskustvo stekao na Institutu za društvena istraživanja. Oženjen je i otac je jednog djeteta.

„Današnji dan i sjednica Povjereništva mladih je potvrda da se ideja Narod i Pravda uveliko širi a temelj tog širenja su upravo mladi ljudi, stoga mi je izuzetna čast, zadovljstvo ali i odgovornost biti dio jedne mlade ekipe koja će u periodu ispred nas raditi na jačanju strukture mladih kao i na svim projektima koji će imati za cilj poboljšanje položaja mladih u BiH. Mnogo je posla iza nas, ali nas također čeka još mnogo posla kako bismo na najbolji način odgovorili svim izazovima. Pored međusobnog povjerenja, naša vodilja treba da bude naša država Bosna i Hercegovina i svi njeni građani. Nikada svojim postupcima i izjavama ne smijemo raditi protiv interesa države Bosne i Hercegovine, ne smije nam nikada biti lični interes važniji od javnog interesa i nikad sebi ne smijemo dozvoliti da budemo lažni predstavnici naroda koji se u narod kunu a istovremenoga kradu. Ovo je drugačija politika koja se neće umoriti u borbi za pravedno društvo“, kazao je Sejarić.

Pored priprema za prve unutarstranačke izbore, zadaci Povjereništva bit će i predstavljanje mladih i promocija aktivnosti NiP, te koordinirana podrška razvoju programa i projekata NiP-a koji se odnose na osnaživanje uloge i poboljšanje statusa mladih u BiH.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković kazao je da je važno da se mladi uključuju u političke procese i da je Narod i Pravda prepoznata kao stranka koja pruža takvu priliku.

„Za nas je formiranje Povjereništva mladih Naroda i Pravde izuzetno značajan momenat. Pošteni, sposobni, stručni i mladi često su bježali od politike kao jedne bare, a mi smo kao jednu od svojih misija upravo postavili da takvim pružimo priliku da se uključe u kreiranje i vođenje procesa. Zato sam posebno sretan jer formiranjem Povjereništva mladih na nivou BiH mi možemo pokazati cijeloj javnosti jednu grupu mladih, sposobnih i stručnih koji će jasno i u ime stotina drugih mladih govoriti o problemima i nuditi rješenja. To su mladi koji su etični, moralni i stručni, koji su spremni da uče, ali i da djeluju jer je sigurno da itekako mogu doprinijeti svojim zajednicama. Ovu energiju koju donosite ovdje molim vas da prenesete u svoje zajednice, da ljudima kažete da je došlo jedno novo vrijeme u kojem mladi kreiraju procese, učestvuju u donošenju odluka koje se tiču njih i njihove budućnosti“, kazao je Konaković.

Nakon konstituirajuće sjednice Povjereništva mladih Naroda i Pravde BiH održan je i treći modul Političke akademije Naroda i Pravde koja je upravo ponajviše i namijenjena mladim članovima i aktivistima Naroda i Pravde. Tematska cjelina trećeg modula akademije obuhvatila je nekoliko tema izuzetno značajnih za politički rad svakog aktiviste, a posebno za mlade vijećnike i vijećnice. Riječ je o javnim finansijama pa su mladi danas imali priliku svoje znanje proširiti o javnim prihodima, tačnije izvorima iz kojih se pune budžeti i fondovi, otkuda i od koga sve država uzima i čime finansira državni aparat, o trošenju javnih sredstava, o ključnom dokumentu svake politike – budžetu, o procesu njegovog usvajanja, implementaciji, instrumentima nadzora, njegovoj reviziji i preporukama za unapređenje. Također, značajno vrijeme u okviru trećeg modula posvećeno je i pitanju prevencije zloupotreba javnog novca, tačnije o sistemu antikorupcije u institucijama vlasti, s posebnim osvrtom na mehanizme koji su uspostavljeni u Kantonu Sarajevo.

Polaznicima trećeg modula Političke akademije Naroda i Pravde obratio se i politički direktor Naroda i Pravde Kemal Ademović.

„Formiranjem Povjereništva mladih na nivou BiH htjeli smo da pokažemo da je Narod i Pravda jedna bosanskohercegovačka priča, htjeli smo pokazati da su nam mladi važni, da su na prvom mjestu, da hoćemo da ulažemo u njih i da oni trebaju preuzeti odgovornost. Kreirajte rješenja, predlažite, borite se za mlade i za svoju državu Bosnu i Hercegovinu. Ja se nadam, očekujem da će ova generacija dati izuzetne rezultate“, kazao je Ademović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo