12°C
Mostar 14°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

14.05.2021 / 12:27 Politika - Kandidat za OHR

Christian Schmidt ponovo nominovan za njemački Bundestag

Christian Schmidt ponovo nominovan za njemački Bundestag
Christian Schmidt / Vijesti.ba
Kandidat za novog visokog predstavnika u našoj zemlji Christian Schmidt ponovo je nominovan za člana njemačkog Bundestaga.

"U srijedu navečer CSU me ponovo nominovao za direktnog kandidata za njemački Bundestag u saveznoj izbornoj jedinici Fürth. Veoma sam sretan i puno vam hvala na povjerenju", napisao je Schmidt na svom Facebooku.

Podsjetimo, Njemačka je 20. januara ove godine potvrdila kandidaturu Schmidta za poziciju visokog predstavnika u BiH. Schmidt je inače političar Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i bivši ministar poljoprivrede Njemačke. Trenutno je zastupnik u Bundestagu, a naročito je angažovan na vanjskopolitičkim pitanjima.

Visoke predstavnike u BiH bira Upravni odbor (UO) Vijeća za provođenje mira u BiH, a potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a. Članice UO su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, SAD, Velika Britanija, Predsjedništvo EU, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

Trenutni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ovu funkciju obnaša od 1. marta 2009. godine, kao diplomata koji ima najduži staž na tom mjestu, u odnosu na svoje prethodnike. Austrijski diplomata sedmi je visoki predstavnik u BiH, od 1996. godine.

Inače, izbori za njemački Bundestag planirani su za 26. septembar ove godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo