10°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

30.03.2021 / 13:01 Svijet - Prvi dan suđenja

Tužilaštvo i odbrana iznijeli suprotne verzije o smrti Georgea Floyda

Tužilaštvo i odbrana iznijeli suprotne verzije o smrti Georgea Floyda
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Prvi dan suđenja policajcu Dereku Chauvinu za ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda okončan je u sudnici u Minneapolisu, a poroti je prezentovan i videosnimak na kojem se vidi da Chauvin kleči Floydu na vratu dok ovaj viče da ne može da diše.

I odbrana i tužilaštvo iznijeli su uvodne riječi i prikazali dvije potpuno različite verzije kako je George Floyd umro 25. maja 2020.

Tužilac Jerry Blackwell je rekao da je Chauvin upotrijebio "nerazumnu i prekomjernu" silu kada je klečao na Floydovom vratu. Floyd je, inače, bio priveden zato što je pokušao da kupi cigarete falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

Blackwell je dvanaestočlanoj poroti kazao da je Chauvin "izdao svoju značku".

- Bio je bespomoćan, nije se opirao - rekao je Blackwell o Floydu.

Ali, zastupnik policajca Eric Nelson iznio je drugačiji narativ u uvodnoj riječi - da je Derek Chauvin uradio "baš ono za šta je obučavan tokom 19 godina duge karijere - da obuzda Floyda koji se opirao hapšenju".

Nelson je ustvrdio da medicinski dokazi potvrđuju da nema znakova "gušenja" za koje tužilac tvrdi da je bilo uzrok smrti, zbog toga što je Chauvin Floydu klečao na vratu.

Nelson tvrdi da je Floyd umro od hroničnih zdravstvenih problema koje je imao, visokog pritiska i upotrebe narkotika.

Derek Chauvin je izjavio da nije kriv za tri tačke optužnice koje mu se stavljaju na teret: ubistvo drugog i trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena. Ako bude osuđen po bilo kojoj od ovih tačaka, čeka ga višegodišnja kazna zatvora.

Chauvin je rekao da je radio ono što za šta je obučen kada je kleknuo Floydu za vrat i tu držao nogu 8 minuta i 46 sekundi. Tužilac Blackwell je rekao da je zapravo Chauvin klečao na vratu 9 minuta i 29 sekundi.

Policijska dispečerka iz Minneapolisa Jena Scurry rekla je da je preko nadzorne kamere vidjela privođenje Georgea Floyda, ali da je bilo toliko potresno da je obavijestila svog nadređenog.

Donald Williams, slučajni prolaznik, rekao je da je Chauvin pojačavao pritisak na Floyda nekoliko puta. On je dovikivao Chauvinu da prestane jer će Floydu zaustaviti krvotok.

Sudija je, u korist odbrane, dozvolio advokatu Nelsonu da ispriča o susretu Floyda i policije Minneapolisa iz 2019, prilikom kojeg se Floyd navodno ponašao slično kao u susretu sa Chauvinom.

Nelson kaže da incident iz 2019. potvrđuje da je Floyd umro od droge i hroničnih tegoba, a ne od pritiska Chauvina.

Tužilaštvo se protivilo iznošenju te priče jer smatra da će utjecati na to kako će porota ocijeniti Floydov karakter.

Porota ima 12 članova i dvoje rezervnih porotnika, i raznolika je: čine je šest bijelih žena i dvojica bijelih muškaraca, trojica crnaca i jedna crnkinja i dvije žene pomiješanih rasa.

Grad Minneapolis je u odvojenom postupku porodici Georgea Floyda već platio odštetu od 27 miliona dolara.

(Vijesti.ba / VOA)

Izdvajamo