16°C
Mostar 20°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

26.04.2024 / 10:33 Svijet - New Delhi

Počela druga faza glasanja u Indiji

Počela druga faza glasanja u Indiji
Foto: Getty Images / Abhishek Chinnappa

U Indiji je u petak započelo glasanje u drugoj fazi najvećih svjetskih izbora, dok premijer Narendra Modi i njegovi suparnici podižu korak u kampanji fokusirajući se na goruća pitanja kao što su vjerska diskriminacija, afirmativne mjere i porezi.

Gotovo milijarda ljudi ima pravo glasa na općim izborima u sedam faza koji su počeli 19. aprila i završavaju 1. juna, a glasovi će se prebrojavati 4. juna.

Modi traži rekordni treći uzastopni mandat na temelju svojih ekonomskih rezultata, mjera socijalne zaštite, nacionalnog ponosa, hinduističkog nacionalizma i svoje popularnosti. Ankete pokazuju da će lako osvojiti većinu.

Njegovi protivnici formirali su savez s više od dvadesetak stranaka i obećavaju veću pozitivnu diskriminaciju, više pomoći i kraj onoga što nazivaju Modijevom autokratskom vladavinom.

Glasanje u petak održava se za 88 od ukupno 543 mjesta u donjem domu parlamenta s pravom glasa 160 miliona ljudi, te se prostire u 13 država i saveznih teritorija u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Kampanja je postala progresivnija od prve faze glasanja 19. aprila jer su se Modi i glavna opoziciona Kongresna stranka suočili oko komunalnih pitanja, pri čemu je Modi optužio Kongres za favoriziranje manjinskih muslimana, s ciljem smanjivanja politike pozitivne diskriminacije i planiranjem nametanja poreza na nasljedstvo.

Kongres je odbacio optužbe i rekao da se Modi boji gubitka i da je koristio jezik koji izaziva podjele kako bi birače odvratio od stvarnih pitanja kao što su nezaposlenost, rast cijena i problemi u ruralnim dijelovima.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, očekuje se da će premijer Modi i njegov hinduistički nacionalistički BJP pobijediti na ovogodišnjim izborima.

Modi je popularan vođa, dijelom zahvaljujući platformi usmjerenoj ka hinduističkoj većini u Indiji, koja čini 80 posto stanovništva. Modi je također proveo razne programe za poticanje ekonomskog rasta i obećao da će Indija postati treća najveća svjetska ekonomija do 2029.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo