17.03.2021 / 22:46 Regija - "Striker"

Sjeverna Makedonija nabavlja 54 oklopna vozila od SAD-a

Sjeverna Makedonija nabavlja 54 oklopna vozila od SAD-a
Foto: AFP / Vijesti.ba
State Department SAD-a odobrio je prodaju 54 laka oklopna vozila "Striker" Armiji Sjeverne Makedonije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane ove zemlje.

Kako se navodi, kupovina tih vozila „Striker“ u vrijednosti od 210 miliona dolara je nastavak započetog višegodišnjeg (2019-2024) projekta nabavke lakih oklopnih vozila za moderizaciju Armije Sjeverne Makedonije u saglasnosti sa standardima NATO-a.

Odlukom vlade u Skoplju taj projekat se realizuje u saradnji sa američkom vladom uz korištenje programa za prodaju stranim armijama (Foreign military sales), pri čemu se koriste i američki fondovi ERIP, CRIFF i program 333, pa će učešće SAD iznositi od 20 do 25 posto ukupne sume, prenosi beta.

„Projekat se realizije ka dogovor vlada sa vladom i uključuje nabavku od dvije renomirane kompanije vojne idustrije SAD-a Oshkosh Defense i General Dynamics Land Systems. Već je u toku nabavka platforme JLTV kompanije Oshkosh Defense i do sada su sklopljeni svi aranžani za nabavku oko 40 vozila ove kompanije“, navodi se u saopštenju.

Isporuka lakih oklopnih vozila „Striker“ Armiji Sjeverne Makedonije počet će 2022. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo