09.03.2021 / 18:21 BiH - Kanton Sarajevo

Premijer Forto i ambasador Minasi razgovarali o Memorijalu za pravednike

Premijer Forto i ambasador Minasi razgovarali o Memorijalu za pravednike
Foto: FENA

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ambasador Italije u BiH Nicolo Minasi, danas su razgovarali o gradnji Memorijala za sve pravednike koji su tokom rata pomagali svim građanima u BiH, završetku izgradnje objekta u kojem će biti smješten Muzej savremene umjetnosti „Ars Aevi“, te uređenju fasada na zgradama.

Ambasador Minasi smatra da Kanton Sarajevo treba imati jedan spomenik koji bi ukazao da su i umjetnici, pisci i brojni, možda sugrađanima, nepoznati ljudi širom svijeta dali doprinos državi BiH tokom proteklog rata.

- Mnogo je onih koji su pratili ta strašna dešavanja i nije im bilo svejedno, vjerujte. Mislim da su zaslužili im se u Sarajevo, kao prijestolnici vaše države izgradi spomenik. To bi mogli uraditi svjetski priznati bosanskohercegovački umjetnici - istakao je ambasador.

Dodao je i kako bi volio da se do juna, kada završava mandat bude riješeno i pitanje Muzeja, jer, kako je rekao, ne bi volio otići, a da to nije završio.

Premijer se složio sa prijedlogom ambasadora i rekao da će se odluka o izgradnji spomenika vrlo brzo naći na sjednici Vlade KS.

Ambasador Minasi je podržao hrabru odluku Vlade KS za predstojeći lock down zbog pogoršane epidemiološke situacije, koji će, po njegovim riječima, izazvati negodovanja ali će njeni efekti biti sigurno vidljivi.

Forto je izrazio uvjerenje da je „svima u interesu da iz ove teške situacije izađemo što prije, te učinimo sve da spasimo naše građane“.

Pozvao je ambasadora da se priključi sastanku „Prijatelja Sarajeva“, koji će se održati krajem marta, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo