10°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

03.03.2021 / 17:18 BiH - Nabavka vakcine

Badnjevića demantuje Guardian: Ništa od tužbe protiv BiH

Badnjevića demantuje Guardian: Ništa od tužbe protiv BiH

'Imam prijatelja koji sjedi visoko u menadžementu AstraZenece". Ova rečenica makar će na nekoliko sedmica nahraniti ego samoljubivog direktora Verlaba Almira Badnjevića.

Nakon što je otkrio da, navodno, ima veze sa važnim ljudima u menadžmentu AstraZenece Badnjević je poručio kako će "biti dobro ako ovaj put BiH ne bude tužena zbog jučeršanjih izjava gdje je navodno rečeno da je ta vakcina za zemlje trećeg svijeta, da nije odobrena i da se može lako nabaviti".

Radi se dakle o izjavi ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koja je samo rekla ono što su već ranije naveli i naučni instituti iz svijete te vodeći svjestki medji poput Guardiana. Ovaj list je još u novembru objavio kako su vakcine AsteaZenece namijenjene siromašnijim i zemljama u razvoju.

Vakcine koje je komentirala Turković i koje je jučer donirao predajednik Srbije Aleksandar Vučić proizvode se u Indiji. Krajem januara ove godine COVAX je ozvaničio saradnju sa Serum Institut India upravo uz poruku: "da kreću u ubrzanu misiju dostupnosti vakcina siromašnijim zemljama kako bi što prije krenuli s vakcinacijom stanovništva.

Grupa za zaštitu prava pacijenata, "All India Drug Action Network“ je saopćila da se s odobrenjem Covishielda požurilo jer proizvođač nije završio tzv. "premošćujuću studiju" vakcine na domaćem stanovništvu. Kompanija je saopćila da će u februaru pokušati provesti i to ispitivanje.

Da je učinkovitost Covishielda dosta upitna pokazuje informacija iz Ukrajine gdje je direktorica zdravstvenih programa u fondaciji "Soros Vozrozhdenie" Victoria Timoshevskaya kazala da je efikasnost indijske vakcine 63 posto, što je niže od AstraZenecine vakcine koja je pokazala efikasnost od 76% tokom treće faze ispitivanja.

U prilog tvrdnjama Bisere Turković govori i podatak da je do sada više od 6,3 miliona doza Covishield vakcina otišlo širom svijeta, uglavnom u nerazvijene, siromašne zemlje, poput Bangladeša, Mijanmara, Butana, Nepala, Šri Lanke, Bahreina…

Pa ako bi se već iz AstraZenece odlučili tužiti BiH, onda bi po istom principu to važilo i za navedne institute i svjetske medije.

Što se umišljenog stručnjaka Badnjevića tiče, korisnije bi bilo da je svoje jake veze (ako uopće postoje) u AstraZeneci iskoristio da pomogne svojoj državi.

Također, s obzirom na današnju tvrdnju Badnjevića da se "moglo očekivati da će doći do zastoja" u programu COVAX-a, valjalo bi da idući put izađe i upozori javnost prije nego se nešto desi.

Jer stručnjak svoje znanje dijeli i pomaže onima koji eventualno znaju manje od njega. To dakle radi stručnjak, a kvazistručnjak isključivo vodi računa o svom imidžu.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo