10°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

18.02.2021 / 11:20 BiH - Akcija SIPA-e

Video / Akcija 'Rudnik': SIPA privela Envera Bijedića u Tuzli

Video / Akcija 'Rudnik': SIPA privela Envera Bijedića u Tuzli
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su jutros zastupnika u Parlamentu BiH i predsjednika Socijaldemokrata BiH Envera Bijedića.

Bijedić je uhapšen u akciji kodnog naziva "Rudnik", a priveden je nakon pretresa njegovih objekata u Tuzli.

Kako piše Istraga, pripadnici SIPA-e pretresaju još najmanje pet lokacija u Banovićima i Gračanici. Izdat je nalog za hapšenje ukupno šest osoba, a akcija se provodi po naredbi Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Među osumnjičenima, osim Bijedića, kako saznaje ovaj portal, su i kadrovi Socijaldemokrata Aziz Čačković, Amir Tursunović, Amir Sušić te privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić. Svi oni povezani su sa sklapanjem štetnih ugovora u Rudniku soli Tuzla.

Jedan od ugovora koji je pod lupom istražitelja je i onaj koji je potpisan 12. februara ove godine, a odnosi se na bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina. U pitanju je investicija vrijedna 5,5 miliona KM.

Ovaj posao dodijeljen je firmi MINING & DRILLING d.o.o. Gračanica koja je osnovana u julu 2018. godine i koja je do kraja 2019. imala samo jednog zaposlenog radnika i ukupni prihod u iznosu od 220 hiljada KM. Suvlasnik te firme je osumnjičeni Atif Mujkić dok je prokurist njegov sin Dženan.

- To je prvi put da je domaća kompanija dobila taj posao. Mi smo dugo prisutni u Rudniku soli, ali smo radili u saradnji sa stranim kompanijama. Nismo bili opremljeni, nije bilo dovoljno snage da bi to mogli sami obavljati - rekao je Dženan Mujkić, prokurist MINING & DRILLING d.o.o. Gračanica prilikom prošlosedmičnog potpisivanja ovog ugovora.

SIPA je jutros upala u stan Dženana Mujkića i očekuje se njegovo hapšenje. Mujkić je ugovor potpisao sa direktorom Rudnika soli Tuzla Azizom Čačkovićem, koji je, također, kadar Bijedićeve partije Socijaldemokrati. I Čačković je osumnjičen i očekuje se njegovo hapšenje.

Osim Čačkovića pod istragom je i bivši direktor Rudnika soli Tuzla Amir Sušić, ali i predsjednik Nadzornog odbora Amir Tursunović. Rudnik soli Tuzla u većinskom je vlasništvu Vlade Tuzlanskog kantona.

Tokom dana očekuje se i pretres stranačke centrale Socijaldemokrata BiH. Enver Bijedić i ostali su osumnjičeni za krivična djela nezakonito posredovanje i sklapanje štetnog ugovora.

Pogledajte video privođenja Envera Bijedića:



(Vijesti.ba)

Izdvajamo