18°C
Mostar 21°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 18°C

26.04.2024 / 12:55 BiH - Destination Festival

Nikšić: Ovo će biti najbolja bh. turistička sezona

Nikšić: Ovo će biti najbolja bh. turistička sezona
Foto: Fena

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je na otvaranju prvog Sarajevo Travel Festa-Destination Festivala rekao učesnicima iz zemalja regije i svijeta da u prvim mjesecima ove godine brojevi nagovještavaju da će to biti najbolja bh. turistička sezona.

- Vlada Federacije BiH prepoznala je da turizam može biti razvojna, a ne socijalna priča, pa smo uduplali ovogodišnji budžet za turizam. S obzirom na to da smo 2023. godine imali rekordne brojeve u turizmu: broj dolazaka u odnosu na prethodnu godinu veći je za 22,67 posto, a broj noćenja za 17,74 posto, jasno govori da turizam otvara brojne mogućnosti u našoj privredi – rekao je Nikšić.

Uvjeren je da ćemo naredne godine imati dodatna sredstva da se sufinansiraju kvalitetni projekti, koji bi pomogli radnicima u turizmu da razvijaju vlastite biznise.

- Isto tako veći broj turista i razvoj destinacija će omogućiti našoj privredi veće prihode i tu zaista vidimo šansu koju moramo iskoristiti – kazao je Nikšić.

Poželio je dobrodošlicu učesnicima prvog festivala posvećenog turizmu, te im poručio da se osjećaju ugodno jer će im domaćini pokazati da je Sarajevo "savršen spoj historije i prirode".

Svoja stručna saznanja iz oblasti turizma na festivalu je predstavila federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder u okviru razgovora o aktuelnim izazovima u turizmu.

To je bila prilika da najavi saradnju sa Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske, te je pred ministrom Denisom Šulićem istakla kako će dva entitetska ministarstva raditi na zajedničkoj promociji BiH u smislu snimanja promotivnog materijala.

- Također, radimo na Booking i Airbnb platformama odnosno na ukidanju sive ekonomije. Naime, imamo zakon po kojem se ne bi trebali oglašavati i reklamirati oni koji nisu u poreznom sistemu i koji nisu uvedeni u zakonske okvire. Međutim, to se nažalost dešava jer Booking i Airbnb ne poštuju naše zakone. O tome ćemo razgovarati ministar Šulić i ja – konstatovala je Pozder.

Naglasila je da je cilj festivala da Sarajevo stavi na kalendar važnih turističkih dešavanja.

- Usvajanjem Strategije razvoja turizma FBiH prošle godine željeli smo napraviti okruženje u kojem se turizam više neće dešavati, nego da ćemo ga planirati. Na festivalu će biti upriličeni i paneli o "turizmu i revitalizaciji zajednica", "izazovima za razvoj održivog turizma", a bit će interesantno čuti i kreativne inicijative i inovacije u turističkim destinacijama – dodala je Pozder.

Nikšić i Pozder podvukli su i to da brojni fondovi za turizam postoje i vjeruju da će nam osim finansijskih pogodnosti otvaranje pregovora sa Evropskom unijom pomoći da se bolje usklade legislativni okviri kako bi imali dodatni zamah u privredi i društvu u Federaciji BiH.

Upravo je na festivalu Antonella Di Sandri iz Delegacije EU u BiH naglasila da turizam u BiH prolazi kroz period dinamičkog rasta nakon pandemije.

- Ovaj sektor se oporavlja mnogo brže od očekivanog. Zapošljavanje u turizmu predstavlja 10 posto od ukupnih radnih mjesta. Pozitivni trendovi se nastavljaju i prošle godine kada se broj turista povećao za više od 17 posto, a zapošljavanje za pet posto u odnosu na 2022. godinu. Ovo nam govori o važnosti turizma za ekonomiju države - kazala je Di Sandri.

U turizmu kaže da poteškoću predstavlja nedostatak kvalificirane radne snage u brandingu u marketingu, što BiH treba da riješi kako bi se povećao pristup globalnom tržištu turizma. U brendingu BiH dosta kasni u odnosu na druge regionalne zemlje, poput Crne Gore.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Ljiljana Lovrić prvog dana festivala istakla je da je raduje činjenica što je prisutan veći broj učesnika te da to potvrđuje da je "turizam privredna grana koja postaje sve značajnija i ima izuzetan trend rasta".

- U prošloj godini BiH je ostvarila potpuni oporavak turizma. Broj turista iznosio je 1,733, od čega su 1,1 strani turisti. Najveći ih broj dolazi tradicionalno iz regiona, dok značajniji broj dolazi i sa bliskog i dalekog Istoka. Kako bi održali korak sa promjenjivim potrebama posjetitelja i izazovima s kojima se susreće turistička industrija, svi moramo djelovati brzo i sinhronizirano – smatra Lovrić.

Glavni pokrovitelj festivala je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, te je ministar Zlatko Mijatović zvanično sa svim govornicima otvorio ovogodišnji prvi Sarajevo Travel Fest-Destination Festival, koji se održava u Domu mladih i Skenderiji.

- Želim da april 2024. godine bude prekretnica koje će svakog narednog proljeća Sarajevo sa ovim festivalom biti turistički centar. Siguran sam da će ovogodišnji učesnici iz Sarajeva ponijeti lijepe uspomene i da će se vraćati jer su im vrata Sarajeva uvijek otvorena. Kanton Sarajevo ima dosta toga ponuditi i naša je namjera nastaviti razvijati turizam – poručio je ministar Mijatović u prvom dijelu festivala koji je danas nastavljen održavanjem panela.

Sarajevo Travel-Destination Festival okuplja predstavnike vodećih turističkih agencija, kompanija i platformi za povezivanje turista iz 15 država regiona, Evrope i svijeta (Hrvatska, Srbija, Slovenija, Crna Gora, Italija, Mađarska, Poljska, Slovačka, Francuska, Kipar, Tunis, Saudijska Arabija, Indonezija…).

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo