3°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

15.02.2021 / 13:32 Politika - Reakcija

Šabanović: Naša stranka isporučila Mostar Čoviću

Šabanović: Naša stranka isporučila Mostar Čoviću
Haris Šabanović / Vijesti.ba
Povodom današnje odluke Naše stranke da u Mostaru neće podržati prijedlog rotiranja gradonačelnika, ali ni glasati za kandidata Koalicije, oglasio se predsjednik Asocijacije mladih SDA Haris Šabanović.

- Očito da ćemo danas, nakon ovog saopćenja NS-a, dobiti novog gradonačelnika Grada Mostara u liku HDZ-ovog kandidata, dr. Kordića. Trakavica traje praktički od izbora, a intenzivno zadnjih 10 dana od prvog pokušaja prve sjednice Gradskog vijeća odnosno prvog kruga izbora gradonačelnika, kaže Šabanović.

Dodaje da smo se u međuvremenu naslušali raznih nebuloza upravo iz tabora Naše stranke, "a ja još nisam shvatio njihov zahtjev da imaju gradonačenika koji će biti opozicija, iako je Statut Grada Mostara u članu 42. decidan i kaže citiram:"gradonačelnik je nosilac izvršne vlasti".

- Potom se BH Blok podijelio na 2 kandidata, pa su i za to okrivili SDA što se u BH Bloku između sebe ne mogu da dogovore ko im je uopće kandidat, navodi Šabanović i dodaje:

- Danas je Naša stranka izašla sa saopćenjem da neće glasati jer im SDA i HDZ nisu ostavili izbor, i da odustaju od prijedloga rotirajućeg gradonačelnika. Činjenica radi, prijedlog "rotirajućeg gradonačelnika" je prijedlog BH Bloka, tj SDP-a, a u lobiranju za isti sam Predrag Kojović se pohvalio kako je on lično zvao Bakira Izetbegovića da ga ubijedi da Koalicija za Mostar treba da prihvati ovakav prijedlog.

- Oni koji malo bolje poznaju politiku u Mostaru znaju pozadinu priče, a to je da je gospođa Boška Čavar rekla jedno veliko NE i Kojoviću i BH bloku kada je u pitanju izbor gradonačelnika Grada Mostara, pa i u ovoj "rotirajućoj" varijanti gdje bi bar pola mandata BH Blok imao svog gradonačelnika. Stoga ovaj današnji čin, iako na prvu nezreo i politički neozbiljan, ima jednu drugu pozadinu, mudriju i opasniju. Naša stranka ovim saopćenjem i ovom pričom čuva samo sebe, iako već i ptice na grani znaju da je ovo isporučivanje Mostara Draganu Čoviću. Dvije se stvari ne mogu nikad sakriti ma koliko se trudili, a to su kašalj i laž, zaključuje Šabanović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo