2°C
Mostar 9°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

26.01.2021 / 18:04 Politika - Predsjednik SBB-a

Radončić o Mostaru, krađi glasova, gradonačelniku

Radončić o Mostaru, krađi glasova, gradonačelniku
Fahrudin Radončić / Screenshot
Borit ćemo se, i to je naše legitimno pravo, da gradonačelnik Mostara bude Bošnjak, i ja zaista mislim da to nakon 12 godina Bošnjaci zaslužuju.

Rekao je ovo večeras predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić gostujući na N1 televiziji.

- Glasanje je tajno. Ima mnogo nesporazuma između Naše stranke i stranaka koje čine Koaliciju za Mostar. Tu su neke turbulencije. Pratimo. Vidjet ćemo šta će se dogoditi - kazao je Radončić.

Konkretnih pregovora i razgovora u međuvremenu, kaže, nije bilo, ali očekuje da će se to dinamizirati krajem ove sedmice.

Na pitanje šta će biti sa kandidatom SBB-a za Gradsko vijeće Grada Mostara, za kojeg se špekulira da je navodno učestvovao u izbornim krađama na izborima u Mostaru, Radončić kaže da je formirao tročlanu stranačku komisiju da sačini izvještaj i prikupi sve informacije kojima raspolaže Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

- Mi smo se žalili CIK-u na pojedina brojanja, prihvatili su našu žalbu i veoma sam im zahvalan na tome. Ukoliko se pokaže da je određeni čovjek krao glasove od svojih kolega sa zajedničke liste ili od kolege iz SBB-a, taj čovjek ne samo da treba biti isključen iz SBB-a, ma o kome da se radilo. Ja ću lično podnijeti krivičnu prijavu državnom Tužilaštvu protiv njega - kaže Radončić.

Uporedio je to sa slučajem u Sanskom Mostu, gdje je, podsjeća Radončić, član SDA Asim Kamber na optuženičkoj klupi jer mu je "pokrao 1.050 glasova na jednom biračkom mjestu za člana Predsjedništva BiH".

- Zašto i ovaj gospodin ne bi odgovarao ako je ukrao hiljadu ili 5.000 glasova? Ako je nevin čovjek... - rekao je Radončić.

Upitan zašto je tražio od CIK-a BiH da ponovo broji glasove u Mostaru, lider SBB-a kaže da su se, prema onome što je objavljeno, dogodile brutalne krađe.

Sjajna je stvar, ocjenjuje, da su izbori održani u Mostaru. No, u gradu na Neretvi desila se neviđena pljačka.

- Molit ću i gospodina Nikšića i Kojovića i sve lidere opozicionih stranaka da napravimo zajednički akt da nema izbora bez elektronske evidencije glasača. Vjerujem da nam tu hoće pomoći i međunarodna zajednica, i Američka ambasada i Evropska komisija. Jer, zaista moramo omogućiti da ne glasaju mrtvi, da ne dolaze iz drugih država da glasaju i mislim da će rezultati izbora u tom smislu biti potpuno drugačiji - dodaje Radončić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo