16.12.2020 / 12:47 BiH - Online skup

Grupa za nestale osobe sa Balkana potvrđuje posvećenost regionalnoj saradnji

Grupa za nestale osobe sa Balkana potvrđuje posvećenost regionalnoj saradnji
Foto: Vijesti.ba

Na današnjem skupu, kojem su prisustvovali učesnici Berlinskog procesa, članovi Grupe za nestale osobe za područje zapadnog Balkana (GNO) kazali su kako planiraju intenzivirati međusobnu saradnju, razmjenu informacija i rad s porodicama u cilju daljnjeg intenziviranja rada na rješavanju pitanja nestalih širom regije. 

Članovi GNO-a su viši predstavnici institucija iz regije koje su nadležne za rješavanje pitanja nestalih. Fomiran je 2018. godine, u kontekstu Berlinskog procesa za zapadni Balkan, kako bi ojačao napore na pronalaženju osoba nestalih usljed sukoba 1990-ih godina na području bivše Jugoslavije.

Grupa je predstavila svoj drugi godišnji izvještaj tokom ovog skupa, koji su zajedno organizovali Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP). Izvještaj govori o nastojanjima GNO-a da aktivno uključi porodice nestalih u procese regionalne saradnje putem razmjene informacija s porodicama i kroz Regionalnu koordinaciju udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije (RK).  

Semina Alekić, predsjedavajuća RK-a kazala je: „GNO je pokazao odgovornost i posvećenost provedbi Okvirnog plana uloživši dodatni napor kako bi savladali prepreke koje je sa sobom donijela pandemija bolesti Covid-19. Njegovi članovi su nastavili saradnju na regionalnom nivou, razmjenjujući informacije i ostvarujući napredak kroz zajedničke aktivnosti.“

Wendy Morton, ministrica za Evropu i Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova UK, izjavila je: „Grupa za nestale osobe, radeći s ICMP-om, postigla je puno u kratkom vremenskom periodu pronalaskom i identifikacijom hiljada nestalih, ali svim porodicama koje još uvijek traže svoje nestale dugujemo nastavak potragu. Proces regionalne saradnje, u čijem su srcu porodice nestalih, pruža regiji najbolju šansu za oporavak i da krene naprijed.“

Kathryne Bomberger, generalna direktorica ICMP-a, rekle je da je na zapadnom Balkanu pronađeno i identifikovano više od 70 procenata od oko 40.000 osoba čiji je nestanak prijavljen nakon sukoba 1990-ih – što predstavlja uspjeh u poređenju s drugim poratnim područjima.

“Regionalna saradnja je ključna za ovo postignuće i odvija se uz stalnu podršku Vlade UK i drugih donatora. Ovaj vid regionalne, multilateralne saradnje može poslužiti kao inspiracija drugim poratnim područjima koja se suočavaju sa složenim pitanjem nestalih osoba“, kazala je ona.

U godišnjem izvještaju je istaknuto kako je poboljšanje saradnje između članova GNO-a omogućilo identifikaciju posmrtnih ostataka koji su ležali neidentifikovani gotovo dvije decenije. Naglašeno je kako članovi GNO-a primjenjuju Regionalnu bazu podataka - jedinu svoje vrste u svijetu – u procesu razmjene informacija o aktivnim slučajevima nestalih osoba na transparentan način i u stvarnom vremenu.  

U narednom periodu GNO planira jačati svoj utjecaj kroz još bolju multilateralnu saradnju na temelju postojeće bilateralne saradnje.

GNO nadgleda aktivnosti unutar Okvirnog plana koji je u novembru 2018. godine potpisan u ICMP-ovom sjedištu u Hagu.

Okvirni pan proističe iz Zajedničke deklaracije o nestalim osobama, potpisane u julu 2018. godine u Londonu, kada su predsjedavajući Vijeća ministara i premijeri Kosova, Crne Gore, Srbije, Albanije, Hrvatske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije i Poljske ponovili svoju posvećenost nastojanjima da se pronađe i identifikuje 12.000 osoba nestalih usljed sukoba na prostoru bivše Jugoslavije za kojima se još uvijek traga.  
 
Prvi godišnji izvještaj GNO-a  predstavljen je na samitu Berlinskog procesa u julu 2019. godine u Poznanju.
 
ICMP je sporazumom utemeljena međuvladina organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. Njegov mandat je osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju osoba nestalih usljed sukoba, kršenja ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim procesima. ICMP radi isključivo na rješavanju pitanja nestalih osoba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo