10.12.2020 / 20:00 Politika - Uoči izbora

Ahmed Džubur: Povedimo Mostar u sretniju budućnost

Ahmed Džubur: Povedimo Mostar u sretniju budućnost
Ahmed Džubur / Vijesti.ba
Deset dana je preostalo do mostarskih lokalnih izbora. Nakon dvanaest godina bez mogućnosti izbora Gradonačelnika i općinskog vijeća, stanovnici Mostara imaju priliku da obave svoju građansku dužnost.

Demokratska fronta je odlučila da bude dio „Koalicije za Mostar“ koju čini pet političkih stranaka prilično divergentnih po svojim političkim programima i platformama ali ujedinjenih u zajedničkoj namjeri da se dobije probosanskohercegovački orjentisan Gradonačelnik.

U imenu i djelu doktora Zlatka Guzina smo dobili respektabilnog i reprezentativnog kandidata prihvatljivog za sve i odlučnog da nakon dvanaest godina Mostar povede u sretniju budućnost. Potpisujući principe zajedničkog djelovanja pet političkih stranaka u okviru „Koalicije za Mostar“ smo insistirali na principu da nitko ko je u posljednjih dvanaest godina bio na ozbiljniji način dio nedemokratske gradske uprave ne može biti nominiran na rukovodeće pozicije u novoj gradskoj upravi i općinskom vijeću. Također smo stavili do znanja da će DF i dalje nesmanjenom žestinom insistirati na rješavanju gorućih komunalnih i infrastrukturnih problema grada Mostara, sa posebnim akcentom na rješavanju pitanja  regionalne sanitarne deponije „Uborak“ te rješavanju problema vezanim za izgadnju dionice „Koridora VC“ u južnom dijelu Mostara.

Smatrali smo i uvijek ćemo biti na tom stanovištu da sve „probosanskohercegovačke stranke“ u Mostaru trebaju praktikovati dostajanstveno držanje, bez tenzija i populističkih provociranja. Nismo i ne želimo bilo kakve delikatne političke situacije u ostatku Države, poput dešavanja u Srebrenici vezati i politički iskoristiti u bilo kojem kontekstu za mostarske izbore jer to u krajnjem slučaju nije korektno budući da mostarski političari nemaju nikakve veze sa srebreničkim. Na drugoj strani smo svjedoci svakodnevnih pokušaja izazivanja podmuklih verbalnih medijskih provociranja od nekih političkih opcija čiji su ambiciozni reprezenti sebi dali za pravo da procjenjuju snagu i karakteristike aktera mostarske političke scene istovremeno izričući konstatacije o „legitimnom predstavljanju“, „opravdanoj frustriranosti nekih naroda“, „karakteru rata devedestih godina i padanju maski“ što samo po sebi ne treba i ne želimo  komentarisati i što je mostarska javnost jasno akceptirala i primila k znanju.

One koje živo zanima DF, njegova infrastruktura, brojnost, organizovanost, posvećenost pozivam da makar krajičkom oka posmatraju   šetnju cca 500 pripadnika DF-a sa našim i njihovim (?) Predsjednikom (Željkom Komšićem) i gosp. Čedomirom Jovanovićem Fejićevom ulicom u četvrtak 17.12.2020. godine uz poštovanje epidemioloških protokola.  

Dragi Mostarci, izađite na izbore i dajte Vaš dragocjeni glas onome koji to zaslužuje bez obzira iz koje političke opcije dolazi. Mostar je puno više od lijepog hercegovačkog grada. Vi to dobro znate što je vrlo upitno za neke od onih koji grozničavo Vaš glas prizivaju.  

„Sve za Mostar“!


Piše: Prof. dr Ahmed Džubur, predsjednik kantonalnog odbora DF HNK


(Vijesti.ba)

Izdvajamo