23.09.2024 / 13:55 Politika - PFBiH

Junuzović-Kaljić: Inicijativom u Parlamentu ukinuti mogućnost zamjene zatvorske kazne novčanom

Junuzović-Kaljić: Inicijativom u Parlamentu ukinuti mogućnost zamjene zatvorske kazne novčanom
Foto: FENA

Zastupnica Naroda i Pravde u Parlamentu Federacije BiH Amra Junuzović-Kaljić izjavila je da će odgovarajućom inicijativom intervenirati u slučaju zamjene zatvorske kazne novčanom kako bi se počinilac adekvatno kaznio.

Komentirajući za Fenu slučaj koji je tiče glumca Moamera Kasumovića koji je nakon prvasnažne presude zbog bludnih radnji nad maloljetnikom otkupio kaznu i nije otišao u zatvor, Junuzović-Kaljić navodi da je zamjena zatvorske kazne novčanom za seksualno zlostavljanje ili pedofiliju pogubna za osobu koja je zlostavljanja te da društvo na taj način ohrabruje počinioce.

Čin koji je počinio Kasumović okarakterisala je kao grozni akt koji u svakom slučaju treba osuditi.

Podvlači da je seksualno zlostavljanje u većini slučajeva dobro skriveno te da žrtvama treba jako dugo da bi prijavile tu vrstu krivičnog djela, jer se zlostavljač uvijek nalazi na poziciji vlasti ili nadmoći.

- Izmjene Krivičnog zakona FBiH treba da budu takve da se ne može platiti kazna za takve nemoralne i nerazumne činove, kao što je seksualno zlostavljanje koje žrtvama obilježi život, a djeci i mladima jako oteža odrastanje - zaključila je.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo