23.09.2024 / 12:22 Politika - Reakcije

Magazinović: Treba ukinuti mogućnost zamjena zatvorske kazne novčanom

Magazinović: Treba ukinuti mogućnost zamjena zatvorske kazne novčanom
Foto: Arhiv

Šef Kluba Socijaldemokrate partije BiH u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Saša Magazinović smatra su krivični zakoni zreli za promjene kada se govori o mogućnosti zamjena zatvorske kazne novčanom.

To je kazao komentirajući nedavni slučaj koji je šokirao bh. javnost, a tiče se glumca Moamer Kasumović koji je osuđen zbog bludnih radnji nad maloljetnikom na godinu dana zatvora te koju je potom otkupio.

Magazinović je i ranije, radeći sa Trial International, u Parlamentarnoj skupštini BiH predložio zakonsku inicijativu za ukidanje mogućnosti zamjene zatvorske kazne novčanom u slučajevima ratnog zločina.

- Ni sam nisam znao, a vjerujem ni javnost da u BiH postoji slučajevi gdje su osuđeni ratni zločinci izbjegli izdržavanje kazne zatvora i otkupili je - kazao je.

Magazinović ističei da je posebno pitanje kako su neki za krivično djelo gdje je najmanja zaprijećena kazna pet godina dobivali presude od godinu dana i na koji način su riješene te nagodbe. I Srbi i Hrvati i Bošnjaci su zloupotrebljavali ovu mogućnost - naveo je.

Ta zakonska inicijativa nije dobila podršku u PSBiH, ali Magazinović tvrdi da je mu je iz stručnih krugova rečeno da je razgovor o toj temi promijenio određene stvari u bh. pravosuđu i da se napredak može vidjeti.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo