11.11.2020 / 13:16 Svijet - Džeda

Bombaški napad u Saudijskoj Arabiji

Bombaški napad u Saudijskoj Arabiji
Foto: Twitter / Vijesti.ba
Nekoliko osoba ranjeno je u srijedu kada je eksplozivna naprava pogodila groblje u glavnom gradu Saudijske Arabije Džedi (Jeddah) prilikom svečanosti povodom godišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je nekoliko zemalja imalo predstavnike na komemoraciji kojoj su prisustvovali evropski diplomati.

„Godišnja svečanost obilježavanja završetka Prvog svjetskog rata na nemuslimanskom groblju u Džedi, kojoj je prisustvovalo nekoliko konzula, uključujući i francuskogi, bila je meta napada IED [improvizirane eksplozivne naprave] jutros, u kojem je povrijeđeno nekoliko ljudi”, objavilo je mnistarstvo.

Francuska je najoštrije osudila ovaj kukavički, neopravdani napad.

Eksploziju je potvrdio službenik iz Grčke koji nije želio biti imenovan.

“Dogodila se neka eksplozija na nemuslimanskom groblju u Džedi. Četiri su lakše povrijeđena, među njima i jedan Grk”, rekao je dužnosnik, ne navodeći daljnje detalje.

Francuska je pozvala svoje građane u Saudijskoj Arabiji da budu "u maksimalnoj pripravnosti" usred povišenih tenzija nakon što je napadač obezglavio francuskog učitelja u srednjoj školi koji je na času pokazivao karikature proroka Muhammeda.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo