06.11.2020 / 15:07 BiH - Sarajevo

FIA - Prvi u regiji s certifikatom da nisu podložni korupciji

FIA - Prvi u regiji s certifikatom da nisu podložni korupciji
Foto: FENA - Vijesti.ba

Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA) danas je u Sarajevu uručen certifikat IS0 37001:2016, prvi međunarodni standard iz oblasti sistema upravljanja namijenjenog za borbu protiv mita i korupcije, koncipiranog tako da pomogne organizacijama u borbi s rizikom od mogućeg podmićivanja u njihovim vlastitim radnim procesima.

Kako je rečeno tokom ceremonije uručenja certifikata, Finansijsko-informatička agencija prva je u regiji koja posjeduje ovaj certifikat.

Navedeno je i to da će ISO 37001 pomoći u sprečavanju, otkrivanju i rješavanju problema podmićivanja, bilo da se radi o podmićivanju organizacije ili podmićivanju u njenu korist, njenih zaposlenih ili poslovnih partnera.

Nezavisni auditori Intercerta, međunarodno akreditiranog certifikacijskog tijela, izvršili su provjeru usaglašenosti procesa, poslovnih politika i odluka sa zahtjevima norme 37001:2016, te potvrdili da sistem upravljanja u Finansijsko-informatičkoj agenciji nije podložan koruptivnim aktivnostima i u potpunosti je usklađen s navedenim zahtjevima.

Direktor FlA-e Esad Mahmutović je kazao da je certifikat koji su, po njegovom mišljenju zaslužili, samo jedan logički slijed napora Finansijsko-informatičke agencije kroz četiri godine, kako postoji, da pokaže i dokaže „da u ovoj sredini možemo izgraditi sopstvenim snagama, sopstvenom pameću, uređen sistem po svim svjetskim standardima“.       

Napomenuo je da su prije ovog certifikata, od prije tri godine nosioci certifikata ISO 9001, a od prošle godine su nosioci certifikata 27001.

- To je dokaz da imamo perfektan sistem, a informacioni sistem znači zaštita podataka u informacionom sistemu i logički slijed je bio 37001, da nismo podložni korupciji - istaknuo je Mahmutović.

Dodao je da je ovo jedan sasvim prirodan, ligički slijed - uredili su sistem, a nakon toga, pošto su inforematička agencija koja raspolaže sa ogromnim brojem podataka, uradili su sve da imaju sigurnost u informacionom sistemu.

- Mi u informacionom sistemu uvijek razvijamo neke odbrambene zaštite od drugog, da ne bi drugi ušao u naš sistem, da nam ne bi pokupio podatke, i tu se dosta uspješno borimo. Međutim, ostaje druga stvar gdje su sve firme veoma ranjive, a to je da su svi informacioni sistemi ranjivi unutar, u firmi, na ljudske resurse - naveo je direktor FIA-e.

Napomenuo je da isto tako štite i druge u tom sistemu, kazavši da su oni, na primjer, konektovani u Federaciji BiH sa 19 banaka.

- Kada smo mi dobro zaštitili naš sistem, mi štitimo i tih 19 banaka. U praktičnoj primjeni je značaj 37001, a samo dobijanje tog certifikata govori da iza toga stoji jedan naporan rad ekipe u Finansijsko-informatičkoj agenciji - zaključio je Mahmutović.             

Kaže da im je certifikat dodatni poticaj da nastave s politikom poslovanja koja je zasnovana na principima zakonitosti, kompetentnosti, optimizaciji poslovnih rizika, odgovornosti i transparentnosti.

Jedan od auditora Intercerta Predrag Ranitović zahvalio je Finansijsko-informatičkoj agenciji što im je ukazala povjerenje da uspješno izvrše certifikaciju njihovog sistema prema standardu 37001.

- Posebno je važno istaknuti to da je standard 37001 prvi standard za borbu protiv korupcije i kao takav on je uspješno certifikovan i implementiran u Finansijsko-informatičkoj agenciji, koja je u regionu prva javna ili vladina institucija koja je certifikovana prema ovom standardu. To sa sobom donosi određene benefite koji se pokazuju na način da su ono usaglašeni sa zahtjevima ovog standarda i pokazuju svojim trećim stranama da se bore protiv korupcije i doprinose unapređenju u borbi protiv korupcije u ovom sektoru - kazao je Ranitović.

Dodao je da je, pored ovih standarda, ova institucija usaglašena i sa drugim standardima i ta kompatibilnost standarda donosi sa sobom jedan rejting i respektabilnost ka brendu jedne institucije u regionu i na taj način se pokazuje usaglašenost prema tom standardu.

Naveo je da sam proces i tok implementacije certifikacije nije uopšte jednostavan i, sam po sebi, iziskuje velike napore svake institucije da dođe u situaciju da provede, implementira i certifikuje ovaj standard.

- Mi uime certifikacione kuće Intercert smo prevashodno zahvalni na ukazanom povjerenju, a i na tome da smo uspjeli među prvim certifikacionim kućama u regionu da certifikujemo instituciju ovakvog nivoa - kazao je Ranitović.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo