13°C
Mostar 18°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 15°C

13.09.2020 / 08:15 KORONAVIRUS - Koronavirus

Vakcina protiv koronavirusa u BIH naredne godine?

Vakcina protiv koronavirusa u BIH naredne godine?
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Bosna i Hercegovina se priključila globalnoj ideji da se na transparentan i fer način omogući svim zemljama pristup vakcinama, i to za 20 odsto stanovništva.

 Još se vrše ispitivanja, a prema prognozama stručnjaka- distribucija vakcine mogla bi da bude već u prvoj polovini naredne godine.

U utrci za vakcinu protiv koronavirusa i njen plasman na tržište su velike sile. Lobiranja uveliko počela. Na tržište BIH bi mogle stići one iz Evropske unije. Iako ispitivanja nisu završena, stručnjaci prognoziraju da bi već naredne godine vakcinacija u BiH mogla početi.

“Prve vakcine se mogu očekivati do kraja ove godine , novembar ili decembar, a distiribucija s obzirom na njihvu porozvodnju da zadovolji ovoliku potražnju, 7 milijardi ljudi je na svijetu, to vam može biti u prvoj polovini iduće godine. Po meni, realno bi moglo biti koncem februara ili do aprila”, kaže internista-imunolog Jasenko Karamehić 

Sve mora biti na dobrovoljnoj bazi, poručuju stručnjaci. Prioritetne grupe će biti one koje su najviše u kontaktu sa zaraženim. U prvom redu zdravstveni radnici. Iz Federalnog ministarstva zdravstva navode da je u završnoj pripremi plan za vakcinaciju.

“Ulazimo u nabavku 800 hiljada doza vakcina, s obzirom da će se najvjerovatnije davati po dvije doze vakcine. U prvom redu osobe iznad 65 godina, zdravstveni radnici, i hronični bolesnici”,ističe portparol Ministarstva zdravstva FBiH Zlatan Perišić.

Dok se čeka na odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije za upotrebu vakcine, o mogućoj vakcinaciji građani su podijeljenih mišljenja.

Stručnjaci poručuju da alternative nema, jer za koronavirus nema lijeka, ali i da odluku o najboljoj vakcini treba donijeti ekspertna grupa, a ne političari. Procjene Federalnog zavoda za statistiku su da će se 800 hiljada vakcina plaćati po cijeni od 10,55 američkih dolara po jednoj vakcini. Iz Republike Srpske kažu cijena ne smije biti eliminatorna i mora postojati izbor više ponuđača.

“Naravno da je bitno da pregovaramo sa više dobavljača, proizvođača, jer nalaze se u različitoj fazi. Naravno da je ruska vakcina zanimljiva za RS iz razloga što je ona za sada jedina registrovana vakcina u smislu da je puštena na tržište i da se u Rusiji masovno vakcinišu”, smatra direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav zeljković.

Na dalje poteze nadležnih čekamo. I da će odigrati u korist zdravlja građana. Za sada je data saglasnot Vlade FBiH za nabavku vakcine iz Evope. Sve će se finansirati iz budžeta. Za početak, izdvojeno je više od 2 miliona maraka.



(Vijesti.ba / BHRT)

Izdvajamo