12°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

28.09.2023 / 06:00 KORONAVIRUS - Novi val

Raste broj zaraženih: U BiH nema opasnosti od Covida?

Raste broj zaraženih: U BiH nema opasnosti od Covida?
Foto: Vijesti.ba

U porastu je broj zaraženih koronavirusom u regionu, u Bosni i Hercegovini nema mjesta panici, barem tako kažu nadležni.

Prema najnovijim podacima, u RS-u od testirane 83 osobe koronavirus potvrđen je kod devet osoba. Za Federaciju BiH nema javnosti dostupnih informacija.

A kako je direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić izjavio jučer situacija s novim sojem koronavirusa brižno prati te da brojevi trenutno nisu zabrinjavajući.

- Brižno pratimo stanje i trenutno zdravstveni sistem u Federaciji nije opterećen u onakvim razmjerima kao što smo imali u vrijeme pandemije - kazao je Skočibušić

On je govoreći o kliničkoj slici kod novog soja, kazao je kako se radi o blažoj kataralnoj bolesti, s manifestacijom dugotrajnog kašlja, uz blažu temperaturu i iscrpljenost.

- Brojevi su trenutno takvi da nisu zabrinjavajući i ako dođe do većeg porasta i većeg opterećenja zdravstvenog sistema tada ćemo morati razmisliti o drugačijem pristupu pandemiji, no čini mi se da se i Svjetska zdravstvena organizacija, a i sve druge organizacije, za sada uspješno bore s novim sojevima, koji će se stalno mijenjati u budućnosti - kazao je Skočibušić.

Kakva je situacija u regionu?

U prethodnoj sedmici u Srbiji je registrovano 2.803 novoinficiranih korona virusom, od 13.297 testiranih, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Broj novih slučajeva je gotovo udvostručen u odnosu na nedelju dana prije, kada je bilo 1.529.

Zbog rasta broja novozaraženih Radna grupa Ministarstva zdravlja Srbije za postupanje u uvjetima pandemije kovida donijela je u prošli ponedjeljak odluku o postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite i bolničkih ustanova, a jedna od njih je obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

Određeno je obavezno testiranje na covid svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ako imaju simptome akutne respiratorne infekcije, i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije.

Na nivou bolničkih ustanova obavezno je testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju, neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odjeljenja gerijatrije i odjeljenja gdje se liječe pacijenti s primarnim i teškim imunodeficijencijama. Uvedena je i zabrana posjeta bolnicama.

A dok u Hrvatskoj u posljednjih 7 dana zabilježeno je 266 novih slučajeva zaraze virusom Covid-19 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj na dan 25.9.2023 ukupno 398. Na dan 25.9. hospitalizirano je 130 osoba, od kojih je 2 osoba na respiratoru. U posljednjih 7 dana preminulo je 19 osoba.

Od 25. februara 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 1.275.337 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 18.351 preminulo, ukupno se oporavilo 1.256.588 osoba od toga 222 u posljednjih 7 dana.

U samoizolaciji u Hrvatskoj su trenutno nalazi 59 osoba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo