18°C
Mostar 21°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

09.09.2020 / 11:49 KORONAVIRUS - Hrvatski premijer

Plenković: Budžet može da izdrži krizu

Plenković: Budžet može da izdrži krizu
Andrej Plenković / Vijesti.ba
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da budžet može da izdrži krizu, da nema potrebe za panikom i da vjeruje u brz oporavak hrvatske ekonomije.

Gostujući u jednoj emisiji Hrvatskog radija, Palenković je rekao da u javnosti i medijima treba da se prestane sa stvaranjem panike.

"Juče smo imali raspravu na skupu izvoznika. Ne samo moja, nego i poruka ministara i guvernera (HNB-a) jeste: ''ne kreirajmo nešto čega nema''. Imali smo najveću ekonomsku krizu u zadnjih sto godina koju smo riješili, tako da imamo praktično istu zaposlenost, odnosno nezaposlenost, kao prije krize, a turistička sezona je izvučena na najbolji mogući način", ocijenio je on.

Dodao je da će pad BDP-a vjerovatno biti manji od prvih projekcija datih tokom proljeća i očekuje njegov rast u idućoj godini, prenosi portal Seebiz.

Vlada se, po njegovim riječima, "dobro izborila" i za 22 milijarde evra iz evropskih sredstava iz novog sedmogodišnjeg budžeta.

"Sve smo preduslove napravili. Nastavljamo da pomažemo ugrožene djelatnosti sa 4.000 kuna, mikropreduzetnike sa 2.000 kuna, a tu je i mjera za skraćeno radno vreme 2.000 kuna po radniku. To će nas otprilike stajati oko 800 miliona kuna do kraja godine", naveo je Plenković.

Dodaje da zato nema mjesta panici, da vlada radi ''vrlo ozbiljno i odgovorno'', a na preduzetnicima je da na takvom okviru rade najbolje što mogu.

"Mi ćemo osigurati stabilnost, a na njima je da se bore. Bore se poduzetnici i u drugim zemljama, a mi smo s našim nacionalnim mjerama bili brži nego neke druge veće članice EU koje su čekale evropska rješenja", naglasio je.

Komentarišući napise prema kojima je Hrvatska potkapacitirana za povlačenje novca iz EU, ocjenjuje da je lako to problematizovati kada se neko drugi izbori za 22 milijarde evra.

Dodao je da je Hrvatska iz aktuelne finansijske perspektive 2014- 2020. ugovorila 101 posto, a isplaćeno je više od 40 posto raspoloživih sredstava, i da se taj novac može trošiti još tri godine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo