02.05.2020 / 21:31 BiH - Ombudsmeni utvrdili elemente mobinga

Brojni problemi u Savezu samostalnih sindikata BiH

Brojni problemi u Savezu samostalnih sindikata BiH
Arhiv / Vijesti.ba
Sindikalna borba u Domu Sindikata Bosne i Hercegovine već duže vrijeme je marginalno djelovanje. Osim što još nije utvrđeno ko je legalani predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH - Selvedin Šatorović ili Mevludin Bektić - sada se suočavaju i s ...

... optužbama za mobing i diskriminaciju vlastitih uposlenika. U priču su se uključili i državni ombudsmeni za ljudska prava, s jasnim preporukama organima Sindikata, ali i Šatoroviću.

Amela Lojo uposlenica je Saveza osam godina. U žalbi Ombudsmenima BiH navodi da je posao održavanja sjednica organa Saveza obavljala sve do Kongresa u februaru 2018. godine i izbora Šatorovića za predsjednika. Tada joj je saopšteno da više neće prisustvovati sastancima organa Saveza, a uskoro je izmjenom Pravilnika o sistematizaciji i organizaciji njeno radno mjesto ukinuto, te je raspoređena na drugo, s nepunim radnim vremenom u trajanju od četiri sata. Istovremeno, navodi, određenom broju radnika povećani su koeficijenti.

Žaliteljica smatra da je radnjama poslodavca ona stavljena u nepovoljan položaj u odnosu na druge zaposlenike koji su u radnom odnosu u Savezu samostalnih sindikata BiH, te smatra da se radi o nejednakom tretmanu i diskriminaciji.

Mišljenje državnih ombudsmena je da za ovakav premještaj nije dostavljeno adekvatno ili uvjerljivo obrazloženje poslodavca, te da sve upućuje na degradaciju radnih uslova i na definiciju mobinga iz Zakona o zabrani diskriminacije u BiH. Izdali su preporuku Predsjedništvu Upravnog odbora Sindikata i Šatoroviću da u njenom spornom ugovoru o radu moraju navesti da umjesto 20 sati sedmično radi 40, te da osmisle plan aktivnosti koje će izvršavati. Šatorović nije pristao da govori o ovim navodina jer, navodno, nije dobio akt od Ombudsmena. S druge strane, predstavnici nekih granskih sindikata smatraju da bi ignorisanje ove preporuke vodilo ka daljnjem srozavanju odavno urušenog sindikalnog pokreta u BiH.

- Smatram ovo jednom sramotom za sindikalni pokret, uvažavajući činjenicu da je od strane nadležne institucije konstatovana diskrimanicija, odnosno, povreda prava radnika i svojevrstan mobing i to ni manje ni više nego u Savezu samostalnih sindikata, koji bi trebao da bude personifikacija zaštitite radničkih prava - kaže Mirza Hadžiabdić, predsjednik Unije samostalnih sindikata policije FBiH.

Dvije trećine granskih sindikat, koji su umjesto Šatorovića za predsjednika izabrali Mevludina Bektića, spore i sam način usvajanja Pravilnika kojim je izvršena sistematizacija radnih mjesta. Rađeno je to bez konsultacije sa sindikalnom organizacijom unutar Saveza, ali još spornije je to, kako navodi Bektić, što je Pravilnik potpisao Šatorović, koji nikada nije upisan u registru udruženja pri Ministarstvu pravde kao ovlašteni predstavnik Sindikata.

- Došao sam u meritum da je kolegica bila žrtva nečije samovolje na način da je Predsjedništvo u tako krnjem sazivu zasjedalo i donijelo izmjene i dopune, napravilo novu sistematizaciju i organizaciju rada, gdje su čak pojedinim kolegama povećali koeficijente da bi njoj na kraju rekli da mora raditi četiri sata - navodi Mevludin Bektić, predsjednik SSSBiH.

Ovo nisu jedini problemi u Sindikatu. Sve je manje novca za funkcionisanje, jer 85% članova ne plaća članarinu. To je, kažu, bio način da ih natjeraju za pregovarački sto, a ujedno da onemoguće Šatorovića da sindikalni novac troši na službena putovanja, piše federalna.ba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo