30.04.2020 / 12:13 BiH - Visok kvalitet gradnje

Poštujući mjere, građevinski radovi na projektu CEB II se nesmetano odvijaju

Poštujući mjere, građevinski radovi na projektu CEB II se nesmetano odvijaju

Projekat "Zatvaranja kolektivnih centara putem javnih stambenih rješenja"- CEB II u Federaciji Bosne i Hercegovine implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. 

Radi se o projektu kojeg je podržala Razvojna banka Vijeća Evrope sa donatorima i domaćom kontribucijom koju je obezbijedila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Pored pandemije uzrokovanom koronavirusom (COVD-19) radovi na izgradnji objekata sa višestambenim jedinicama su u toku u nekoliko gradova i općina u Federaciji BiH. Izvođači radova poštuju upute nadležnih u suzbijanju i  širenju virusa, prateći ugovorene rokove, te marljivo rade na izgradnji više stotina stambenih jedinica za porodice koje žive u kolektivnim centrima, kao i porodice u stanju potrebe. U Tuzlanskom kantonu ih je najviše.

- Potpisali smo sporazume sa devet općina i gradova u Tuzlanskom kantonu o izgradnji 700 stambenih jedinica za 19 podprojekata vrijednosti preko 25 miliona eura. Trenutno je aktuelna izgradnja 256 stanova, u završnoj fazi je izgradnja stanova u tuzlanskim naseljima Miladije i Solina, u Špionici kod Srebrenika, u Sapni, a u srebreničkom naselju Tinja smo nedavno započeli izgradnju. Svi podprojekti za ovaj kanton su pokrenuti i u određenoj fazi realizacije - istakao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjelgica Edin Ramić.

Nakon okončanja svih radova i stvaranja uslova za useljenje korisnika pristupit će se dodjeli stanova porodicama koje su odabrane putem javnih poziva koje su provodile lokalne zajednice.

- Uselili smo korisnike u općini Kladanj na tri podprojekta, kvalitet života korisnika je uveliko popravljen. Isto ćemo vrlo brzo učiniti i u Gradu Tuzla i drugim općinama u TK  gdje su projekti u završnoj fazi. Lokalne zajednice koje su još uvijek u početnim aktivnostima na projektu trebaju iskazati veći interes u završavanju preuzetih obaveza jer početak gradnje zavisi od izdavanja svih potrebnih dozvola, pripreme zemljišta itd. Općine koje pokazuju veći interes i koordinaciju sa službenicima Ministarstva imaju veći stepen efikasnosti po pitanju realizacije svojih sporazumom preuzetih obaveza (izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, obezbjeđivanja komunalne infrastrukture, upotrebnih dozvola i druge legislative) - zaključuje Ramić.

Sve procedure i radovi na projektu CEB II se provode po preporukama Razvojne banke Vijeća Evrope, postiže se visok kvalitet radova uz energetsku efikasnost kroz materijale koji se ugrađuju i održivo korištenje biomase. Izgradnja objekata je prilagođena izabranim korisnicima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. 



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo