30.04.2020 / 10:12 BiH - Reakcije

Tegeltija: Podržavam Radončića u protjerivanju ilegalnih migranata

Tegeltija: Podržavam Radončića u protjerivanju ilegalnih migranata
Zoran Tegeltija / Vijesti.ba
Stavovi gospodina Radončića u vezi sa problemom ilegalnih migracija dobili su punu podršku u Vijeću ministara i mogu reći da sam saglasan s većinom tih mjera koje preduzima ministar Radončić i stavova koje jasno iznosi.

To u pisanom intervjuu za "Srpskainfo" kaže predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija odgovarajući na pitanje šta misli o ideji ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića o protjerivanju ilegalnih migranata iz BiH.

Napravili problem

Tegeltija ističe da je i prije izbora Vijeća ministara neprestano ponavljao da se ne slaže sa politikom koju je prethodno Vijeće ministara vodilo kada je riječ o ilegalnim migracijama, jer je BiH sama sebi napravila od toga problem.

– Mi smo sada promijenili politiku u odnosu na ilegalne migracije, mislim da ćemo ostati na toj politici, a to je da su interesi građana BiH ispred bilo čijih drugih, uključujući i ilegalne migrante. Drugo, sigurnosni problem migracija je najteži problem s kojim se BiH susreće.

Svi drugi problemi u vezi sa migracijama su na drugom mjestu, a moj lični stav je da se ne može desiti da se po BiH ljudi kreću bez ličnih dokumenata, a da ne znamo ko su. Ne znam možemo li sa sigurnošću reći da ne postoji nikakva opasnost da se izazove bilo kakav sigurnosni problem – kaže Tegeltija.

Dodaje da zbog toga misli da Ministarstvo sigurnosti dobro radi kada su u pitanju migracije, a za izjavu Radončića kaže da nije pretjerivanje i da ona, prije svega, znači da moramo da definiramo šta migranti u BiH žele, da dobro znamo ko su i šta su i da li nam predstavljaju sigurnosnu prijetnju ili ne.

Ogroman broj izbjeglica

– Ja ću, naravno, nastaviti da sarađujem i dajem podršku gospodinu Radončiću, u saradnji sa svim sigurnosnim strukturama u BiH, ali i s našim međunarodnim prijateljima, koji su veoma zainteresirani za sigurnost u cijelom regionu, da se radi na rješavanju problema migracija, pogotovo imajući u vidu da se na granicama Grčke i Turske nalazi ogroman broj izbjeglica i vjerovatno je, čim se malo smiri ovo stanje u vezi s koronavirusom, za očekivati ponovno pokretanje većeg broja migranata prema zapadnoj Evropi, s Bliskog istoka i nekih drugih krajeva.

U svakom slučaju, mislim da moramo znati ko se nalazi u BiH kad su u pitanju migranti. S te strane, puna podrška ministru Radončiću da to utvrdi – poručuje Tegeltija.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo