30.04.2020 / 08:52 BiH - Premijer RS

Višković opet najavljuje policijske patrole na "entitetskoj liniji"

Višković opet najavljuje policijske patrole na "entitetskoj liniji"
Foto: Vijesti.ba

Broj novozaraženih je zabrinjavajući i ozbiljno nas upozorava, kaže u razgovoru za Nezavisne premijer RS Radovan Višković.

- Bojim se da plaćamo ceh vaskršnjih dešavanja, iako smo apelovali na građane da poštuju mjere. Svjesni smo da neki nisu ispoštovali naše apele i sad imamo povećan broj novozaraženih. Mi ćemo se ponašati u skladu s epidemiološkom situacijom bez obzira na to koliko to za neke bilo bolno. Danas ćemo na sjednici Vlade donijeti uredbu sa zakonskom snagom da i Komunalna policija i inspektori i pripadnici MUP-a mogu da kažnjavaju neodgovorne građane koji krše mjere koje smo propisali - od nošenja zaštitne opreme, nepoštivanja karantina, okupljanja i slično, navodi Višković.

On je između ostalog govorio i o tome da je na sjednici Predsjedništva BiH zaduženo Vijeće ministara da koordinira između entiteta i nivoa države u vezi s odlukom koju je donijela FBiH o ukidanju karantina.

- Mi smo i dalje pri stavu da su ove mjere preuranjene. Razgovori traju, da vidimo da se ti stavovi u FBiH promijene. Ukoliko budemo prinuđeni da moramo da pravimo policijske patrole u blizini entitetske linije, i to ćemo raditi ako vidimo da će se epidemiološka situacija u FBiH prenijeti u RS. Odmah da kažem, ovo nije priča o stavljanju punktova i slično. Dok su funkcionisali karantini, nije bilo nikakvih punktova. Mi samo želimo da zaštitimo zdravlje naših građana. Znam da se vaše novine čitaju i u FBiH i zato ovim putem molim nadležne u FBiH da razmisle o odlukama koje donose. Čak i struka u FBiH se ne slaže s ukidanjem karantina i odlukama koje su tamo donesene. Mi u RS uvijek slušamo struku, kaže Višković.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo