3°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

28.04.2020 / 18:45 KORONAVIRUS - Vijeće ministara

Tegeltija razgovarao sa predsjednikom EBRD-a

Tegeltija razgovarao sa predsjednikom EBRD-a

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video-linka sa predsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ Sumom Čakrabartijem o aktuelnoj ekonomskoj situaciji izazvanoj pandemijom Kovida - 19.

Predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom istakao da je novonastala situacija sa širenjem pandemije Kovida - 19 i saniranjem njenih posljedica postavila nove izazove, izazvala ekonomsku neizvjesnost i negativne efekte na cjelokupnu privredu BiH, te zemlje u okruženju i EU, kao najvažnije spoljnotrgovinske i privredne partnere BiH.

Predsjedavajući Tegeltija je ukazao na blagovremeno i adekvatno reagovanje institucija u BiH s ciljem spašavanja ljudskih života i očuvanja zdravlja građana, naglasivši da je u narednom periodu neophodno prilagoditi postojeće instrumente finansijske podrške i inicijative za sanaciju zdravstvenog sektora, te za pokretanje privrednih aktivnosti i vraćanje radnih mjesta.

Ovom prilikom, Tegeltija je zahvalio predsjedniku EBRD-a na dosadašnjoj dobroj saradnji, te naglasio da je EBRD uvijek pružao snažnu podršku ekonomskom razvoju i reformskim procesima u BiH.

Sagovornici su istakli zajedničku opredijeljenost za nastavak realizacije aktivnosti od obostranog interesa i u budućem periodu.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo