3°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

08.04.2020 / 12:24 KORONAVIRUS - COVID-19

Čerkez: Očekuje nas porast oboljelih i smrtnih slučajeva

Čerkez: Očekuje nas porast oboljelih i smrtnih slučajeva
Goran Čerkez / Vijesti.ba
Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da je veći broj oboljelih od koronavirusa u FBiH sa izuzetno blagim simptomima, ali da se bilježi i dosta asimptomatskih slučajeva.

- Nažalost, imamo i osobe koje imaju jako teške probleme. Teška stanja mogu jako brzo da se iskomplikuju, nekad u roku od dana, a nekad za svega par sati - rekao je Čerkez.

Ističe da je zdravlje građana generalno ugroženo, ne samo od koronavirusa, zbog fizičke neaktivnosti i svakodnevnog stresa.

- Nije vrijeme za politiziranje, niti za pozicioniranja. Vrijeme je da se dopusti struci da odgovorno radi svoj posao. Svim građanima FBiH garantujem da mogu vjerovati struci - naveo je Čerkez.

Upozorio je da ćemo u narednom periodu sigurno imati značajan porast broja oboljelih i puno više smrtnih slučajeva.

- U ovom trenutku ne bi trebalo da dolazi do polarizacije ni između struke, ni između javnosti, ni između medija. Jako je bitno da svi šaljemo provjerene i tačne informacije koje mogu doprinijeti da ovo stanje što lakše prevaziđemo - dodao je Čerkez.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa ističe da u svim kantonima u FBiH postoje lokalne transmisije koronavirusa.

- Sve veći broj potvrđenih, a naročito ovih teških slučajeva koji su detektirani izvan postojećih lanaca prenosa, govori nam u prilog da imamo jednu transmisiju u zajednici - rekao je Musa.

Ističe da je sve veći broj testiranih u FBiH, te da na dnevnoj bazi na koronavirus bude testirano oko 400 pacijenata.

- Želimo da osvijetlimo područja, da vidimo da li je virus prisutan i u kojem obimu, kako bismo i dalje mogli da poduzimamo adekvatne mjere - dodao je Musa.

Odgovarajući na pitanja novinara, Musa je kazao da FBiH ima 51 epidemiologa i 68 infektologa.

- Dimenzija problema je takva da nadilazi ove brojke koje sam spomenuo i zapravo predstavlja izazov za cijeli zdravstveni sistem, kao i društvo u cjelini - odgovorio je Musa.

Čerkez je kazao da je u FBiH povećan broj testiranja koji se obično kreće između 300 i 400 dnevno.

- Testovi se raspoređuju u tri klinička centra, u tri laboratorije, dok se brisevi i materijali za uzimanje uzoraka raspoređuju prema svim kantonima u FBiH na osnovu broja stanovnika - rekao je Čerkez.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo