11.03.2020 / 13:13 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić o virusu: U poređenju sa EU, Srbija veoma dobro drži kontrolu

Vučić o virusu: U poređenju sa EU, Srbija veoma dobro drži kontrolu
Aleksandar Vučić / Vijesti.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da, u poređenju s "najrazvijenijim" zemljama EU, Srbija na "veoma dobar" način drži pod kontrolom situaciju sa širenjem korona virusa.

On je poslije sastanka državnog vrha s predstavnicima zdravstvenih i drugih institucija potvrdio da je potvrđeno da je 12 osoba u Srbiji zaraženo tim virusom.

"Sve što smo rekli na prvoj konferenciji na ovu temu, ukazujući na ozbiljnost i odgovornost pristupa, ali i pozivajući građane da ne paniče, pokazalo se opravdanim. Mi smo slušali struku, nisu odluke donosili političari već najstručniji ljudi u Srbiji. Shvatili smo da je dobro da se pozovemo na struku, na najbolje ljekare u zemlji", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, prenosi beta.

Naveo je da je do 10. marta prekontrolisano više od 71.000 putnika od kojih je pod zdravstveni nadzor stavljeno 265, i da je kontrolom obuhvaćeno više od 2.300 prevoznih sredstava.

Vučić je najavio da će medicinski radnici koji se bore protiv širenja zaraze imati posebne stimulacije: "Vidjećemo da preko Vlade Srbije napravimo posebne nagrade za njih, na to mogu da računaju".

Dodao je da nisu tačne tvrdnje u medijima da u školama nema sapuna, već da zbog krađe, nadležni moraju i po "12 puta dnevno" da iznose sapune u WC-e.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo