11.03.2020 / 09:46 Politika - Poslanica SDS-a

Marković: Izmjene Poslovnika NSRS vraćaju nas na početak mračnog srednjeg vijeka

Marković: Izmjene Poslovnika NSRS vraćaju nas na početak mračnog srednjeg vijeka
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Ukoliko se usvoje rješenja koja su predložena u radnoj verziji Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske, ne samo da ćemo unazaditi sistem predstavljanja glasa građana, nego će se po ko zna koji put obesmisliti postojanje tog zakonodavnog...

... tijela - izjavila je Ivanka Marković, poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) u entitetskom parlamentu.

Predložene izmjene, kako je upozorila, vraćaju nas u srednji vijek.

- Ideja političkog predstavljanja, odnosno zastupanja interesa pojedinaca ili grupa se razvila se u srednjem vijeku, sa intencijom da se u budućnosti razvija i napreduje, a ove izmjene vraćaju nas upravo na početak 'mračnog srednjeg vijeka - ističe Marković.

Radna verzija Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske predviđa skraćivanje vremena za repliku, krivi navod i povredu poslovnika, saopćeno je iz SDS-a.

- Ono što je važno istaći je da je ovom verzijom predviđeno da će se na kolegijumu unaprijed dogovoriti koliko vremena će trajati ukupna diskusija za tačno određenu tačku dnevnog reda. U to predviđeno vrijeme će se morati uklopiti svi poslanici tog kluba, a kad to vrijeme istekne, više se neće moći očitovati. To u konačnici znači da svi poslanici u Narodnoj skupštini RS, neće imati mogućnost da učestvuju u raspravi o istoj tački dnevnog reda – pojasnila je Marković.

Time su, dodaje ona,  poslanici u RS dovedeni u lošiju poziciju od svojih kolega, koji učestvuju u radu parlamenta Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

Marković podsjeća da se suština svakog demokratskog sistema ogleda u postojanju nekog oblika predstavničkog tijela – parlamenta, kao centralne političke institucije koja predstavlja volju naroda, brani prava građana i njihove interese i služi kao forum za raspravu i usaglašavanje stavova predstavnika različitih političkih opcija. 

-Naziv 'parlament' potiče od latinske riječi 'parlare', što znači govoriti, a parlament je izraz za narodno predstavništvo, mjesto gdje se razgovara, debatira. Predložene izmjene suprotne su svemu navedenom a posebno slobodi i demokratiji – ukazala je Marković.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo