24.09.2024 / 11:28 Politika - Saopćenje VKBI-ja

Poziv Schmidtu da javno predoči poziv Evropskog suda!

Poziv Schmidtu da javno predoči poziv Evropskog suda!
Foto:Vijesti.ba

Posljednjih dana u našoj javnosti prisutne su informacije i saznanja da će Visoki predstavnik u Bosni i HercegoviniChristian Schmidt, u svojstvu „prijatelja“ Evropskog suda za ljudska prava u Starzburu, pristupiti Sudu i dati izjavu u slučaju Slaven Kovačević vs. BiH.

Saopštenje koje je izdao OHR po ovom pitanju napominje javnost da ovo nije presedan i da su i bivši visoki predstavnici učestvovali u prethodnim postupcima pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Međutim, ono što je uznemirilo građansku javnost jeste nezvanična informacija da je u konkretnom slučaju Visoki predstavnik Šmidt, preko advokatske kancelarije iz Londona, samoinicijativno tražio pristupanje Sudu u ovom postupku.

Ovu informaciju OHR u svom saopćenju za javnost nije ni potvrdio niti demantovao.

Treba napomenuti da se i R Hrvatska željela umiješati u ovaj slučaj, ali je Sud odbio zastupnike Hrvatske što je ispravno, jer je Hrvatska željela sebe predstaviti kao garanta Deytonskog mirovnog sporazuma (kao što to čine i predstavnici Srbije), što je potpuna neistina i predstavlja lažno predstavljanje.

Hrvatska je, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, strana potpisnica DMS što ukazuje da je Hrvatska bila uključena u oružane sukobe koji su se vodili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Sramno učešće hrvatskih vojnih snaga tokom 1993. i 1994. godine u Bosni i Hercegovini utvrđeno je pred ICTY u nekoliko pravosnažnih presuda, a najpoznatija je presuda za udruženi zločinački poduhvat kojim se pravosnažno presudilo rukovodstvu HR HB, sa objašnjenom nečasnom ulogom vojnog i političkog rukovodstva R Hrvatske.

OHR ima obavezu prema bosanskohercegovačkoj javnosti i građanima u Bosni i Hercegovini jasno iskazati o čemu se radu u ovom konkretnom slučaju.

Pozivamo OHR da javnosti predoči poziv Schmidtu kojim ga Evropski sud za ljudska prava poziva da svjedoči u predmetu Kovačević.

Ukoliko OHR propusti priliku da ovo učini, suočiće se sa velikim problemom i dovesti sve aktere u BiH koji učestvuju u političkom životu u nove nesporazume, nepovjerenja i sumnje koje mogu imati nesagledive negativne posljedice, saopćio je VKBI.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo