24.09.2024 / 08:52 Politika - Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Bećirović zahvalio generalnom sekretaru UN-a na usvojenoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Bećirović zahvalio generalnom sekretaru UN-a na usvojenoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antónijom Gutteresom, u sjedištu UN-a u New Yorku.

Ovo je treći sastanak predsjedavajućeg Bećirovića s generalnim sekretarom UN-a u zadnjih šest mjeseci.

Na početku razgovora, Bećirović se zahvalio generalnom sekretaru UN-a na podršci prilikom usvajanja  Rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. u Generalnoj skupštini UN-a. Bosna i Hercegovina je zahvalna svim državama koje su glasale za Rezoluciju u Generalnoj skupštini UN-a, kao i čelnicima Ujedinjenih nacija koji su podržali usvajanje ove Rezolucije. Također, istakao je da je osnovni cilj usvojene Rezolucije izgradnja mira, sigurnosti i povjerenja u Bosni i Hercegovini i regiji.

Predsjedavajući Bećirović je rekao da je krajnje neprimjereno da predsjednik susjedne Republike Srbije i dalje negira pravosnažne presude najviših sudova UN-a, kao i usvojenu Rezoluciju Generalne skupštine UN-a.  Rezolucija je usvojena prema legalnoj proceduri Generalne skupštine UN-a i pred svim članicama UN-a je da u narednom periodu implementiraju usvojenu Rezoluciju.

Bećirović je pozvao generalnog sekretara UN-a da prisustvuje obilježavanju 30-te godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice.

Generalni sekretar UN-a António Gutteres je još jednom iskazao punu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Također, on je rekao da će UN iduće godine organizirati obilježavanje Međunarodnog Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Tokom sastanka razgovarano je i o globalnim izazovima, te je ukazano na važnost UN-a kao instrumenta za promociju mira i saradnje među državama. Bećirović je istakao da je u vremenu novih sigurnosnih izazova još važnije iskazati poštovanje Povelji UN-a i međunarodnom pravu, te je poručio da je Bosna i Hercegovina u potpunosti posvećena međunarodnoj saradnji u okviru UN-a.


(Vijesti.ba) 

 

 

Izdvajamo