10.03.2020 / 17:38 Politika - Mario Nenadić

Ojačati postojeće institucionalne kapacitete Kantona Sarajevo

Ojačati postojeće institucionalne kapacitete Kantona Sarajevo
Mario Nenadić / Vijesti.ba
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić primio je u radnu posjetu rezidentnu predstavnicu Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini Stelianu Nederu i njenog zamjenika Sukhroba Khoshmukhamedova.

Tokom sastanka predstavnica Nedera upoznala je premijera Nenadića o započetim projektima i predložila realizaciju određenih novih projekata.

U toku je implementacija 20 projekata, ukupne vrijednosti oko 25 miliona KM, u okviru kojih UNDP ima važnu partnersku ulogu u njihovoj realizaciji. Projekti su usmjereni u provođenju reformskih procesa na svim nivoima vlasti, a sve s ciljem postizanja konkretnih rezultata.

“UNDP je uvijek na raspolaganju domaćim partnerima a posebno nas raduje prilika da nastavimo saradnju sa Vladom Kantona Sarajevo gdje ćemo težište staviti na održivo jačanje kapaciteta partnerskih institucija”, poručila je predstavnica Nedera.

Premijer Nenadić, zahvalio se UNDP-u na informacijama i na ukupnoj podršci koju pružaju institucijama Kantona Sarajevo, te najavio unapređenje započetih procesa i dodatne zajedničke aktivnosti po pitanju konkretnih projekata, a posebno po pitanju jačanja kapaciteta institucija vlasti u KS.

Posebno je naglasio interes za projekte koji će osnažiti i ojačati domaće institucije da samostalno u budućnosti realiziraju zakonom propisane zadaće, ali i istovremeno međunarodne i druge programe i projekte. U tom cilju, premijer Nenadić je predložio realizaciju i dogovaranje novih zajedničkih projekata koji će biti usmjereni u tom pravcu.

Ovom prilikom, premijer je naglasio određene stavke iz ekspozea koje se odnose na javnu potrošnju, te će s te strane prioritet Vlade biti projekti koji jačaju kapacitete institucija i pri tome prenose interese na jačanje realnog sektora i smanjuju javnu potrošnju u Kantonu Sarajevo.

U aktuelnom trenutku u kojem se nalazi Kanton Sarajevo i čitava regija, premijer Nenadić je posebno iskazao interes za programe i projekte koji se odnose na prevenciju u borbi protiv korona virusa i pitanja migracija. S tim u vezi dogovorene su vrlo konkretne aktivnosti.

Predstavnica Nedera upoznala je premijera kako su započeli s programom digitalizacije za sve vlade u BiH, a opredijeljenost UNDP-a je da nastavi pružati podršku u onim oblastima koji imaju posebnog odjeka na kvalitet života građana Kantona Sarajevo.

Na sastanku je najavljeno da će početkom sljedeće sedmice biti održana zajednička prezentacija tekućih projekata i tom prilikom će svi resorni ministri preuzeti odgovornost za realizaciju i koordinaciju ovih projekata. Također su dogovorene operativne mjere za konkretizaciju budućih oblika saradnje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo