11.02.2020 / 10:08 Svijet - Suzbijanje koronavirusa

Proizvodnja svakodnevnih medicinskih potrepština u Kini se stabilno oporavlja

Proizvodnja svakodnevnih medicinskih potrepština u Kini se stabilno oporavlja
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Proizvodnja medicinskih i svakodnevnih potrepština, kao što su zaštitne maske i  odijela, u Kini se stabilno oporavlja i predstavlja podršku prevenciji i kontroli novog izbijanja koronavirusa, izjavio je jedan zvaničnik u utorak.

- Više od 76 posto proizvodnih kapaciteta maski u 22 kineske provincije pokrenuto je do ponedjeljka - rekao je na konferenciji za novinare Cong Liang, generalni sekretar Državne komisije za razvoj i reforme i glavni ekonomski planer u Kini.

- U međuvremenu je pokrenuto i 77 posto proizvodnje zaštitnih odijela - naveo je Cong.

Kina je najveći svjetski proizvođač maski s proizvodnjom od 20 miliona maski dnevno u "normalnim" vremenima.

Preduzeća koja pružaju bitnu materijalnu podršku i usluge naporima za kontrolu epidemijie - sanitetski materijal, energija, logistika i transport,  nastavila su proizvodnju dok se cijela nacija, osim teško pogođene provincije Hubei, ove sedmice postepeno vraća na posao.

- Oko 94,6 posto glavnih kapacieta za proizvodnju i preradu žita u zemlji je nastavilo s proizvodnjom, kao i 57,8 posto rudnika uglja - rekao je Cong, dodajući da je opskrba prirodnim plinom, električnom energijom i tečnim gorivom zadovoljavajuća.

Cong je također napomenuo da pitanja poput nedostatka radnih i zaštitnih materijala, ograničenje lokalne proizvodnje, te finansijski stres i dalje ometaju nastavak proizvodnje i obavezao se da će raditi sa drugim vladinim institucijama na tim problemima i poticati normalizaciju proizvodnje, javlja Xinhua.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo