11°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 12°C

16.01.2020 / 20:00 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Božović: Licemjerje je kada Dačić neki režim naziva nedemokratskim

Božović: Licemjerje je kada Dačić neki režim naziva nedemokratskim
Ivica Dačić / Vijesti.ba
Politički analitičar iz Beograda Luka Božović kazao je za Vijesti.ba kako će posljednja dešavanja oko donošenja Zakona o vjerskim slobodama u Crnoj Gori negativni utjecati na odnose Srbije i Crne Gore.

“Uticaće negativno, kao što već utiču. Dvije nacionalističke vlasti ponašaju se identično, potpirujući i dozvoljavajući nacionalizam i mržnju. Razlike između Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića gotovo da ne postoje, i pitanje pomenutog Zakona je političko, a ne vjersko pitanje”, kaže Božovic.

Takođe, dodaje on, saglasan sam sa onima koji su izrazili sumnje da iza aktuelne situacije stoji Beba Popović, koji je blizak saradnik i Vučiću i Đukanoviću. Možda je sve ovo samo novogodišnji poklon Aleksandru Vučiću kako bi odvukao bar malo fokus sa afera Krušik i Jovanjica.

“Zabrinjavajuće je da se loši odnosi produbljuju bez da se sporni članovi zakona pročitaju. Takođe, pozicija koji je zauzela liberalna elita u Srbiji koja je jasno stala na stranu Mila Đukanovića je suštinski sporna i govori o nekakvoj "okupaciji Crne Gore od strane Srbije 1918" i "zaokruživanju državno-pravnog okvira Crne Gore". Apeli koji dolaze od desničara su očekivani u potpunosti”, smatra Božovic.

On dodaje kako, sve u svemu, trenutno ne postoji ni jedna jedina aktivnost koja radi na smirivanju situacije. Ostaje i mogućnost da će se cijela ujdurma umiriti poslije nekog vremena i da će je svi zaboraviti, ali će odnosi ostati loši.

Na pitanje mogu li se ovi loši odnosi odraziti i na druge zemlje u okruženju u kojima živi veliki broj pravoslavnog stanovništva, prije svega BiH, Božovic odgovara da za takvo nešto nema prostora, zato što takva vrsta spora ne postoji u drugim državama regiona.

“Ono što bi moglo da izazove loše odnose bilo bi svrstavanje na određenu stranu, što nije isključeno, imajući u vidu ko obnaša najviše funkcije u regionu. Aktuelnu situaciju ne treba posmatrati iz ugla regiona, već odnosa Srbije i Crne Gore”, mišljenja je ovaj politički analitičar.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić i još neki političari u Srbiji nakon ovih događaja otvoreno vlast u Podgorici nazivaju "režimom". Zašto je to tako?

“Sam prizvuk riječi režim jeste negativan, ali ako je nekome treba Ivica Dačić da mu kaže da Crna Gora ima  duboko ukorenjenu nedemokratsku vlast i to je otkrio tek sada, onda taj o Crnoj Gori ne zna ništa. Korupcija, nacionalizam i kriminal nisu nova stvar, a još manje je Milo Đukanović nova pojava na političkoj sceni da nam treba Ivica Dačić da nam skrene pažnju na to. Licemjerje da Vučićev koalicioni partner iz zločinačkog udruženja koje se naziva SPS govori o bilo kakvim nedemokratskim režimima”, smatra on.

Koliko je opasno kada u sekularnim zemljama poput naših u okruženju glavne teme postanu vjerska pitanja?

Naše zemlje nisu sekularne, jer su političke elite u vrlo prisnim odnosima sa vjerskim liderima, negdje u manjoj negdje u većoj mjeri. Načelna sekularnost na papiru ne znači ništa dokle god se vjerske zajednice miješaju u politički život i odluke”, kaže Božovic.

On zaključuje da ni jedna država nastala nakon raspada Jugoslavije nije izuzeta od miješanja vjerskih zajednica u politiku.

“Sprega vjerskih zajednica i nacionalizma i nacionalističkih elita je očigledna, i svako pokretanje ovakvih pitanja de facto vodi raspirivanju mržnje. Da su zemlje regiona sekularne, onda diskusija o vjerskim pitanjima ne bi bila vođena na način na koji je vođena”, zaključio je Luka Božović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo