08.01.2020 / 21:54 BiH - Po 14. put

U Mostaru održan tradicionalni božićni prijem

U Mostaru održan tradicionalni božićni prijem
Foto: Srna - Vijesti.ba

Tradicionalni božićni prijem održan je večeras u galeriji Kraljice Katarine Kosače u Mostaru, u organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, Crkvene opštine Mostar, te SPKD "Prosvjeta" i SPKUD "Gusle".

Prijemu, koji se već 14 godina održava u Mostaru, prisustvovali su predstavnici svih vjerskih zajednica, te brojne zvanice iz javnog političkog i kulturnog života najvećeg grada na Neretvi, ali i međunarodne zajednice.

U ime vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, kao i pravoslavne zajednice, te u svoje lično, kao domaćin, prisutnima se obratio Radivoje Krulj, mostarski paroh i starješina Saborne crkve u Mostaru, koji je poručio da nijedna od duhovnih tradicija nema smisla bez praštanja i saosjećanja.

- Јednog ne može biti bez drugog, a bez opraštanja, bez shvatanja da smo potencijalno jednako zli i grešni, kao i svi ljudi nema ni saosjećanja. A ako nema saosjećanja, onda je lažna naša vjera i svedena je na ispraznu tradiciju, tradiciju bez istinske radosti koja grije ljudska srca. Naša je želja, dragi ljudi, da večeras ovdje bude što manje tradicije, a što više istinske radosti, da u radosti osjetimo onaj istinski puls života koji nas sve spaja, ma gđe da smo ponikli i ma kako nas vjetrovi istorije razmetali - rekao je Krulj.

Na prijemu su čestitke povodom Božića, te poruke mira i ljubavi uputili don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanjske biskupije, hafiz Aid efendija Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, kao izaslanik mostarskog mutije, Sara Romano Vujinović, predsjednica Јevrejske opštine Mostar, te Bernard Mikulić iz Evanđelističke crkve u Mostaru.

Vršilac dužnosti predsjednika mostarske "Prosvjete" Sanja Bjelica-Šagovnović naglasila je da su božićni prijem, kao i koncert koji je, takođe, večeras priređen, a na kojem je nastupio poznati umjetnik Slobodan Trkulja, organizovani i u znaku proslave 800 godina Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

- Želimo dostojanstveno da obilježimo naš Božić i radost božićnih praznika podijelimo sa našim komšijama svih vjera i nacija - istakla je Bjelica-Šagovnović.



(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo