18.03.2025 / 16:04 Zanimljivosti - Poznato jelo u BiH

Probajte ovaj recept za tradicionalne bosanske klepe

Probajte ovaj recept za tradicionalne bosanske klepe
Foto: Ilustracija
Klepe su vrsta hrane koja se nalazi u mnogim kuhinjama, a posebno su poznate u Bosni i Hercegovini.

Ovi komadići najčešće se prave od tankog tijesta koje se puni raznim punjenima, obično mesom, ali i sirom ili zeljem. Nakon što se napune, oblikuju se u male trokutaste oblike.

Iako postoji mnogo različitih načina pripreme klepi, osnovni proces pripreme uključuje nekoliko ključnih koraka.

Sastojci:

500 g brašna
500 g mljevenog mesa
2 jaja
1 glavica luka
1 čehna bijelog luka
1 šolja jogurta ili pavlake
so i biber po želji
rastopljeni maslac
1 kašičica mljevene paprike
malo ulja

Priprema:

U veliku posudu prosijte 500 g brašna, a zatim dodajte so, jaja i malo ulja. Počnite dodavati vodu postepeno dok ne dobijete glatko tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u frižider na pola sata kako bi odmorilo.

Dok tijesto odmarate, pripremite punjenje. U posudu stavite mljeveno meso i dodajte malo vode, so i biber prema ukusu. Zatim sitno isjeckajte glavicu crvenog luka, pa je dodajte u meso. Dobro promiješajte smjesu i ostavite da odstoji oko 20 minuta.

Nakon što je tijesto odmorilo, stavite ga na pobrašnjen radni stol i razvucite ga oklagijom u veliki pravougaonik. Jufka bi trebala biti debela oko 2-3 mm. Zatim, pomoću rezača za pizzu ili noža, izrežite tijesto na male kvadratiće.

U međuvremenu, stavite veći lonac sa 2-3 litra posoljene i pouljene vode na šporet i pustite da proključa.

Na svaki kvadrat tijesta stavite kašičicu pripremljenog mesnog punjenja, ili toliko da možete oblikovati tijesto u trokut. Rubove tijesta premažite bjelancem kako bi se lakše zalijepili prilikom oblikovanja.

Kada voda počne ključati, pažljivo spuštajte klepe u vodu. Kuhajte ih 3-4 minute, dok ne isplivaju na površinu. Kada isplivaju, pustite ih da se kuhaju još minut-dva, a potom ih šupljikavom kašikom vadite i stavite na tanjir.

Posluživanje:

Klepe možete preliti rastopljenim maslacem sa crvenom paprikom, a po želji možete dodati i malo pavlake sa bijelim lukom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo