Neki iskusni kuhari tvrde da tajna savršenog pirea leži u tome da krompir ne ljuštimo prije kuhanja.
Kora krompira zapravo čuva njegovu aromu i sprječava upijanje previše vode, što je često uzrok lošeg pirea.
Za kremasti pire koji se topi u ustima, ključni su brašnasti krompiri, malo putera i dobra presa.
Osim kvalitete sastojaka, bitna je i tehnika kuhanja – najbolji rezultat postiže se kuhanjem krompira u kori, jer ona sprječava da krompir upije previše tekućine i čini da lakše upije mlijeko i puter.
Ako krompir ogulimo prije kuhanja, može upiti previše vode, što rezultira vodenastim pireom koji nema pravu teksturu i okus.
Da biste postigli najbolji rezultat, temeljito operite krompir, stavite ga u hladnu vodu i kuhajte ravnomjerno. Nakon kuhanja, ostavite ga da se ocijedi, a zatim ga ogulite, propasirajte i obogatite toplim mlijekom i obiljem putera.
Toplo mlijeko pomaže u boljoj integraciji sastojaka, dok puter daje pirea bogatu, kremastu teksturu i puniji okus.
Za dodatnu aromu, možete dodati začine poput soli, bibera, muskatnog oraščića, bijelog luka u prahu ili svježih začinskih biljaka.
(Vijesti.ba)